Una trentena de persones han acudit a la trobada on han fet un vermut amb aperitius que ells mateixos han portat. Avis, famílies i joves han acudit a la cita interessats per la història dels jardins de la Casa Ignacio de Puig i alhora per conservar i gaudir del patrimoni de la ciutat. Diego Ajo, un estudiant d’història que s’ha assabentat de la trobada per les xarxes socials, explica: “Passo sempre per davant d’aquest hotel, però no havia vist mai aquest jardí. Queden pocs racons com aquest a la ciutat”.

La Teresa, una veïna de Ciutat Vella, ha ensenyat als presents una fotografia dels jardins durant la Guerra Civil. “Un cop va començar la guerra el pati va ser un espai per a les nenes que venien de les escoles de monges” explica Teresa.

Entre tots els assistents han obert una tertúlia i finalment Gregorio Silis ha explicat la història del jardins de l’antic palau, construït el 1861. Actualment està catalogat per l’Ajuntament com a patrimoni arquitectònic.

Garantir l’entrada

L’horari d’accés públic als jardins és tots els dies de 10 a 18 h, però l’ascensor només funciona entre setmana, així que els caps de setmana només s’hi pot entrar a través de la recepció de l’hotel. Daniel Pardo, membre de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella, ha proposat als assistents esbrinar si realment l’ascensor d’accés al pati funciona com ho hauria de fer. En cas que no, proposen recollir firmes i fer pressió a l’Ajuntament per tal de que funcioni.

Àlex Puig, director de l’hotel ha explicat a BTV que l’ascensor funciona correctament i ha considerat que no tenen cap queixa per l’ús d’aquest jardí. Exceptuant però quan hi van joves a fer incivisme i per aquest motiu hi ha instal·lada una càmera de vigilància que controla els jardins les 24 hores.

El moviment #FemPlaça!

Aquesta activitat està inscrita dintre del moviment #FemPlaça! de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella. Reivindiquen recuperar l’espai públic de la ciutat, que consideren que en els últims anys s’ha vist massa afectat pel turisme i les noves urbanitzacions. Els veïns no volen que s’esborri el patrimoni de la ciutat davant d’un turisme de masses. Però, en aquest cas, no duen a terme denúncies ni manifestacions sinó que, de manera pacífica, fan trobades divertides i lúdiques a un espai públic històric.

La xarxa veïnal ha redactat també un manifest per entendre l’objectiu que volen assolir. “Què bo és asseure’s una estoneta al sol, a l’ombra d’un arbre a l’estiu, i llegir el diari o petar la xerrada. A vegades, són aquests petits plaers els que ens alegren el dia…o la vida. I per gaudir-ne no ens fa falta gaire: un tros de carrer o de plaça, un banc. Però… t’has adonat que són precisament aquestes coses que escassegen cada cop més? Mentre les places i els carrers s’omplen de terrasses, de bancs ja no se’n troben. (…)”