Han estat sis anys sense local. Des de fa unes setmanes, però, els joves gitanos de Gràcia ja tenen lloc per reunir-se i preparar les seves activitats. A principis d’any van traslladar-se a l’antiga seu de la Federació de Colles de Sant Medir, al carrer d’Igualada. Hi fan classes de rumba i altres tallers. Però ara, preparen un dels seus projectes més esperats. Aquest any, tornaran a participar en la Festa Major de Gràcia. RICARD VALENTÍ, president de l’Associació Joves Gitanos de Gràcia “Recuperar una mica aquell perfil que teníem dels nostres concerts de rumba catalana, els nostres sopars, que els nens gaudeixin. Durant aquests anys hem estat escampats, uns anaven a la fira, els altres estaven al carrer tal, i anaves trucant, a on estàs? Vine aquí que fan salsa, vine aquí que fan rumba. Llavors estarem a la plaça del Poble Romaní.” Des de sempre, la plaça del Poble Romaní ha estat l’espai dels gitanos de Gràcia. I durant set anys, també per festa major. El primer, el 1995. Els guarnits dels inicis estaven relacionats amb la seva ètnia, com l’any dels braços de gitano. Enguany, però, preparen un tema musical. RICARD VALENTÍ, president de l’Associació Joves Gitanos de Gràcia “Tenim idees, anem fent proves. A una porta una cosa, a l’altre porta una altra, i tot a veure què sortirà. Jo no puc tampoc anar a la plaça del Poble Romaní i dir vull fer aquest guarnit, si no està acabada, perquè jo potser vull enganxar en una paret un tençó i no hi ha paret.” Ara, els joves gitanos de Gràcia esperen que la plaça del Poble Romaní, encara en obres, estigui a punt ben aviat per acabar de perfilar el guarnit.

Els gitanos de Gràcia estan d’enhorabona. Després de sis anys sense un local on trobar-se i gairebé una dècada sense poder celebrar la Festa Major de Gràcia, ara han pogut recuperar totes dues coses. Des de principis d’any, l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia té un espai al carrer d’Igualada, on antigament hi havia hagut la Fundació Festa Major de Gràcia i fins fa poc era la seu de la Federació de Colles de Sant Medir. Ells la utilitzen per reunir-se, fer cursos d’anglès o romanó, tallers de rumba i preparar activitats, com per exemple la Festa Major de Gràcia.

Entre el 1995 i el 2001 la comunitat gitana de Gràcia va fer festa major a la plaça del Poble Romaní, que de sempre ha estat el seu punt de trobada a la Vila de Gràcia. En un principi, els guarniments estaven relacionats amb temes d’ètnia gitana. Per exemple, van fer un pati andalús o braços de gitano. Més endavant van obrir-se a altres propostes i van aconseguir el seu millor resultat al concurs d’ornaments, un 10è premi, amb la decoració dels Teletubbies. El 2007 van tornar a fer festa major, després d’un període de pausa, però el retorn va durar poc. L’any següent, els barracons de l’Escola l’Univers van ser instal·lats a la plaça del Poble Romaní, i es van quedar sense espai.

Per tornar a la festa, els joves gitanos de Gràcia estan pensant en una programació molt similar a la d’aquells anys, amb concerts i, en especial, amb activitats infantils com els pallassos, l’escuma, o la sortija. Ara, només cal esperar que acabin els arranjaments a la plaça del Poble Romaní per perfilar els últims detalls del guarniment, que aquest any serà de temàtica musical. I quan arribi l’agost tornaran a tenir el seu espai de festa, de germanor i de rumba catalana.