Fa vint anys, el 1996, va néixer l’associació Banc de Recursos, que més endavant es va constituir com a fundació. El seu objectiu és aprofitar els recursos i excedents de l’entorn per donar resposta a les demandes de les institucions que ho necessiten. Al principi es van centrar en els països del sud. JESÚS LANAO, director de la Fundació Banc de Recursos “Per exemple, llits hospitalaris, ordinadors per a escoles o un tractor per una cooperativa agrària. Teníem demandes d’aquestes i com les hem anat cobrint? A partir de donacions que ens fan empreses i particulars del nostre país.” A aquest servei l’anomenen Pont Solidari, ja que s’encarreguen de posar en contacte el donant que està oferint un material que ja no utilitza amb les entitats socials que ho necessiten. Amb aquest sistema, durant dues dècades han repartit 160 contenidors a més de vint països. Ara, però, la situació ha canviat i un 90 % d’enviaments es queden aquí, per entitats socials del nostre país. JESÚS LANAO, director de la Fundació Banc de Recursos “Han augmentat molt les necessitats d’aquestes entitats socials i no poden cobrir-ho amb el seu pressupost i a la vegada els costos de transport per enviar el sud, de moltes ONG de cooperació amb les quals col·laboràvem, no poden cobrir-los, perquè no els poden finançar ningú.” Fa poc han iniciat un altre projecte, el Pont Alimentari. Amb aquest sistema han distribuït més de 1.000 kg d’aliments frescos i 2.000 racions de menjar cuinat.

Quan van constituir l’associació Banc de Recursos, el 1996, eren un grup de 10 persones amb ganes de lluitar contra el malbaratament d’equipaments, excedents i materials del país i fer front a les demandes d’altres zones del món que ho necessitaven. Per això, van començar el seu projecte, ajudant les institucions de països del sud. Ja el 1995 havien fet una primera prova, amb la tramesa d’un contenidor amb equipaments agrícoles, sanitaris i educatius a Bolívia.

La tasca de l’entitat consistia exactament a fer d’intermediària entre les empreses que tenien materials excedents i les ONG de cooperació que feien arribar aquests recursos als qui ho necessiten. Va resultar que el servei era molt beneficiós per a totes dues parts. Per les empreses és una manera fàcil, econòmica i solidària de fer front a tot aquell material que ja no utilitzaven. Per les entitats socials, és una font de recursos important per cobrir les demandes dels més necessitats.

20 anys després, el Banc de Recursos, que el 2001 es va constituir en fundació, continua oferint el mateix servei. L’anomenen Pont Solidari. En dues dècades ha permès repartir 160 contenidors d’ajuda amb materials valorats en 22 milions d’euros a més de 20 països i 200 entitats. En la mateixa línia, fa dos anys van començar una prova pilot per aprofitar també els excedents alimentaris. Finalment va ser un èxit. Es tracta del Pont Alimentari, amb què han distribuït més de 1.000 kg d’aliments frescos i 2.000 racions de menjar cuinat.

Actualment, la crisi econòmica ha fet que la majoria de contenidors d’ajuda de la fundació Banc de Recursos es quedin a casa nostra, on ha augmentat considerablement el nombre d’entitats socials que ho demanen. Tot i així, no s’han oblidat dels països del sud, pels quals van començar la seva tasca. Hi continuen treballant amb projectes relacionats amb la formació tècnica a l’Escola de Matadepera, a Bolívia, i pel desenvolupament agrícola i energètic al Txad.