Comença el dia i a l'Escola Moragas tothom sap el que ha de fer. La Marta reparteix el correu. I la Carla s'ocupa de passar llista a totes les classes. L'Escola Moragas fa 75 anys que es dedica a l'educació especial. La va fundar el psiquiatra i pedagog Jeroni de Moragas als anys 40. JORDI LOBO, president de la cooperativa Escola Moragas “Llavors els nois estaven a casa, no tenien escola, i ell, que era pediatra, els visitava a casa seva. I va fer l'escola a casa. Això ha marcat molt el caràcter de l'escola, que és una escola petita, acollidora i aquests principis dels anys 40 s'han mantingut al llarg del temps.“ L'escola té 36 alumnes, cosa que permet fer itineraris personalitzats i adaptats a les necessitats dels nens. MARTA CAMPUZANO, directora de l'Escola Moragas “Els que podem segueixen una línia més curricular, amb matemàtiques o medi, fins a una etapa de secundària. I hi ha una altra línia a l'escola, que segueix una línia més sensorial, més de vincle, més d'estimulació.” AMALIA DUCH, presidenta de l'AMPA “La pedagodia de l'escola és molt potent. Porten molt de temps fent-ho, van ser la primera escola d'educació especial de Barcelona i potser m'atreviria a dir d'Europa.” Tot i que als inicis l'escola estava a Sarrià, el 1968 es va traslladar a Pedralbes i des de llavors ha establert forts lligams amb el districte. Mostra d'això és l'exposició que s'ha instal·lat a la seu del districte per celebrar els 75 anys de l'escola. Una data que per als responsables del centre no és un final, sinó un punt d'inici per continuar treballant per l'educació de les persones amb necessitats especials.

Actualment, l’escola i l’educació especial han canviat molt però, com assegura el president de la cooperativa Escola Moragas, Jordi Lobo, “el centre continua mantenint l’essència d’escola petita i familiar dels inicis”. Actualment té 36 alumnes i això permet que tinguin un currículum personalitzat.

El primer centre va ser al carrer de Brusi, a casa del pedagog Jeroni Moragas; després es va traslladar al carrer d’Iradier i, finalment, el 1968, es va ubicar al barri de Pedralbes, al districte de les Corts. Des dels anys 80, l’escola està constituïda com una cooperativa de mestres.

El centre imparteix educació infantil, primària i secundària i té un programa de formació per a la transició a la vida adulta. A més, forma part del Patronat de la Fundació Tutelar Jeroni de Moragas, que dóna suport al Taller Jeroni de Moragas i  és propietària de cinc pisos tutelats a Sant Cugat del Vallès. Durant l’etapa escolar, però, els nens segueixen diferents currículums adaptats a les seves necessitats. Segons assegura la directora de l’escola, Marta Campuzano, “els que poden segueixen una línia més curricular, i hi ha una altra línia a l’escola, que segueix una línia més sensorial, més de vincle, més d’estimulació”.

Amb motiu de l’aniversari de l’escola, el districte de les Corts hi ha dedicat una exposició a la seu de la plaça de Comas. Segons els responsables de l’escola, aquests 75 anys són una mostra de la consistència del projecte i no pas un punt final, sinó el tret de sortida per continuar treballant per les persones amb necessitats educatives especials. Un dels projectes de futur, per exemple, és potenciar el suport a les escoles ordinàries que aposten per l’escolaritat compartida.