Aquest és el solar que han ocupat simbòlicament veïns i entitats del Poblenou per decidir en assemblea les pròximes activitats reivindicatives. Protestes contra els efectes de la proliferació turística al barri. Un espai que no ha estat triat a l'atzar. Decles 'No estem en contra del turisme, pero contra la massificació, per exemple en aquest espai hi haurà dos hotels i aquí al davant al carrer LLacuna hi ha dos hotels més, lavors estem contant que al barri hi ha 32 hotels i n0està previst fer dos més. Estem parlant de 12.000 places turísitiques més 3.500 que estan previstes. Està arribant un moment de massificació.' Aquí s'han instal.lat després de la protesta que hores abans han fet al llarg de la Rambla del Poblenou per mostrar el seu malestar pels hotels al barri, però també per l'encariment dels preus dels pisos i en general per l'especulació urbanísitica que consideren que els està expulsant del Poblenou. "El que sí és que com a veïnes tenim precedents d'altres barris que han sofert el procés que ara s'està patint al Poblenou d'especulació molt agressiva com en barris com la Barceloneta, el Poble Sec, com Gràcia, que allà ha sortit un conflicte molt gran que nosaltres no volem que passi." "Volem un barri per les seves veïnes, un barri sense veïnes no és un barri i no volem tenir només un barri aparador." Per mostrar el seu malestar han fet sentir la seva veu pel barri, un barri amb molta tradició, amb moltes generacions de veïns, molt familiar i que ara veu trontollar el seu ADN.

Al Poblenou, la proliferació d’hotels, restaurants i comerços cada cop més orientats cap als turistes és un fet contrastable. El regidor del districte, Josep Maria Montaner, és conscient que “els veïns perceben el turisme com un problema”. Però avui els veïns, convocats per diversos col·lectius vinculats al desallotjat Ateneu Popular La Flor de Maig, han decidit anar un pas més enllà i sortir plegats al carrer per denunciar que se senten “en perill d’extinció” davant la pujada considerable del preu dels immobles, l’obertura d’establiments que no satisfan les seves necessitats quotidianes sinó les dels turistes i la presència cada cop més massiva de visitants estrangers als bars i terrasses on no fa gaire només hi havia gent del barri. Diuen que el Poblenou s’està convertint en “un prestatge més de la Barcelona aparador”.

Una seixantena de veïns s’ha començat a aplegar a les 11 h davant del Casino de l’Aliança per iniciar allà una ruta pels punts més representatius dels efectes de l’especulació immobiliària i l’auge com a destinació turística. La ruta ha acabat amb la recuperació simbòlica d’un espai verd per a un Poblenou que consideren que n’està necessitat. Es tracta del gran solar, de més de 10.000 metres quadrats, que hi ha entre els carrers de Llull, Llacuna, Ramon Turró i Roc Boronat, on hi ha previst construir dos hotels amb un miler de llits. També reclamen a l’Ajuntament de Barcelona que, en la part del solar que és de propietat municipal, faci la zona verda que està pendent des de fa molts anys.

Després de la plantada de flors i un dinar de germanor sota l’ombra dels para-sols que han instal·lat en un racó del solar, alguns veïns han celebrat una assemblea oberta en què també han participat altres grups de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS). L’assemblea ha decidit no ocupar definitivament el solar i iniciar una campanya de difusió al barri per conscienciar veïns i comerciants de la necessitat d’un turisme més sostenible. La primera activitat concreta d’aquesta campanya serà divendres, 17 de juny, un sopar popular com el dinar d’avui, però al bell mig de la rambla del Poblenou.