L'accés al centre d'art s'ha convertit en un espai singular. Un indret acollidor que a més promou la creació de xarxes de col·laboració amb l'entorn més proper. Mostra d'això són aquests dibuixos dels alumnes de l'Escola Can Fabra. FRANCISCO RUBIO, membre del col·lectiu La Fundició "Totes aquestes col·laboracions estan obertes i sorgeixen del contacte i la coneixença. No es programen per endavant per després executar-les sinó que s'estableixen vincles, implicacions, afinitats i a partir d'aquí comencem a treballar." El projecte Cohabitar entre es divideix en quatre programes interconnectats en què es vincula l'art i els processos socials. A la primera planta de l'equipament es mostren exemples que s'han fet a altres ciutats i a la segona s'exposa la transformació de la ciutat a través de diverses mirades. RAMON PARRAMON, director d’Idensitat "Entendre que les pràctiques artístiques tenen un paper en el context de la societat i entendre també que quan això s'activa i es posa en relació amb altres persones que estan fora d'aquest àmbit poden interlocutar i poden aportar coses i esdevenir coproductores en alguns casos." L'última planta del centre d'art és l'habitació de convidats. Aquí tenen cabuda altres propostes amb entitat pròpia, però en relació amb el projecte global. Actualment es troben exposats els finalistes del premi andreuenc Miquel Casablancas 2016.

És la primera vegada que el Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani de Barcelona obre una convocatòria per seleccionar el programa cultural de la temporada. L’objectiu era escollir una proposta que fomentés la mediació entre pràctiques artístiques, pràctiques educatives i contextos socials. Cohabitar entre- ha estat l’escollit perquè “destaca per la capacitat de relacionar el present, el passat i el futur i identificar l’espai del Centre d’Art com a entitat activa”, i també “per la mediació, que és en el seu centre i n’és un eix primordial”.

La proposta Cohabitar entre- es fonamenta en quatre espais diferenciats: Espai Connector, Espai Teler, Espai Situacions i Espai Antena. Cadascuna d’aquestes seccions se situen en una de les quatre plantes del centre. En totes s’hi combinen les pràctiques artístiques i els processos de mediació i es promou la implicació ciutadana. A més, al llarg de la temporada els quatre espais estan interconnectats i articulats entre sí per tres eixos temàtics de reflexió que són: Desbordar la cultura, Drets de la ciutat i Espais en transició.

La programació d’aquesta temporada també inclou exposicions de projectes i casos d’estudi locals i internacionals que promouran el debat. També hi ha previstes xerrades, tallers i seminaris amb l’objectiu d’activar i socialitzar els continguts exposats.

Un projecte i quatre col·lectius al darrere

Idensitat és un projecte d’art que experimenta maneres d’incidir en el territori en les seves dimensions: espacial, temporal i social. Des de 1999 impulsa activitats que combinen recerca, producció, educació i comissariat.

LaFundició és una cooperativa que, des de 2006, desenvolupa processos de treball on s’entrecreuen la pràctica social, la cultura i la construcció col·lectiva de coneixement.

Sinapsis és un col·lectiu de recerca i producció al voltant de les pràctiques artístiques i culturals col·laboratives contextuals. Posa l’accent en el treball en xarxa des de la negociació/mediació cultural i la pedagogia crítica.

Transductores és una plataforma de mediació, investigació i comissariat col·laboratiu creada el 2009. Ha dissenyat processos de comissariat i mediació a nivell estatal i internacional.