L'equip unificat es compon d'una ombrel·la, un expositor, dues cadires, un cavallet i una carpeta. Cap a les onze del matí han començat a arribar els primers pintors, que han desembalat el nou material facilitat per l'Ajuntament. Poc després un equip d'inspectors municipals anava pintor per pintor a comprovar que se seguia el reglament en vigor a partir d'avui i que obliga els artistes a situar-se únicament a la banda Besòs del passeig. "En total són 31 punts autoritzats just davant la plaça del Teatre. Cadascun tindrà dos torns d'activitat, un en dies senars i un altre per als dies parells. Per tant, hi haurà 62 persones que podran treballar-hi." Els pintors han passat un procés de selecció que ha deixat fora sis artistes dels que hi havia fins ara. "Me sabe mal pero bueno, opciones para quedarse. Podían haber apretado un poco, un poco creo." "Conozco una chica que entraba. Estaba embarazada. Ya tiene el bebé y como no pudo presentar los papeles ha quedado fuera." Fora de càmera hi ha hagut algunes crítiques, com ara que hi va haver aspirants que van presentar dibuixos que no eren seus. Una altra de les normes que regiran a partir d'ara la presència dels pintors és que tindran espai limitat d'exposició i un nombre màxim d'obres a la carpeta. "No se puede igualar a todos. No utilizamos la misma técnica. No sabemos cuántas pinturas tienes que tener en el escaparate." El procés ha suposat l'arribada de nous artistes al passeig. EDGAR: "Es una forma de profesionalizar un poco la plaza, no? Y abrir a nuevos artistas." En poca estona exposant la seva obra ha aconseguit fer una primera venda.

Els 62 pintors seleccionats s’ubiquen a l’altura de la plaça del Teatre.

Hauran de tenir la fiscalitat al dia i estar donats d’alta dels autònoms.

L’espai expositor també estarà regulat per normes: la parada té una dimensió de dos metres per un d’ample i les obres no es poden deixar per terra. A la carpeta, només s’hi podran acumular una vintena de peces. L’objectiu és que més que un espai de venda sigui un espai expositor, però alguns artistes són crítics amb la voluntat d’unificar sota un mateix criteri l’activitat de tots: “Cadascú té un procés creatiu diferent. Jo pinto amb una tècnica que em permet tenir llesta l’obra en uns 20 minuts. Si treballo tot el dia n’acumulo més de 20. Què faig amb els quadres? Els llenço?”, pregunta un dels artistes que prefereix mantenir l’anonimat. Ell mateix ens explica els dubtes que li ha generat el procés de selecció pel qual només 62 dels 68 pintors que hi havia fins ara podran continuar al passeig. “Molts van presentar obres que no eren seves”, assegura.

En canvi hi ha qui valora positivament el que s’ha fet perquè ha servit per permetre l’entrada de nous artistes. És el cas de l’Edgar, que en només uns minuts d’exposició ha aconseguit vendre una obra a un turista.