Les obres dels equipaments de Germanetes començaran d’aquí a uns mesos. D’aquesta manera tira endavant el projecte aprovat al Consell Plenari d’ara fa un any. La voluntat del govern actual de replantejar-ne alguns punts va topar amb l’oposició en bloc que en va reclamar l’execució. L’Ajuntament incorpora ara un nou element. AGUSTÍ COLOM, regidor de l’Eixample "En aquests moments, el que estem treballant de forma important és la gestió dels espais centrals de dintre de l’illa i les connexions que puguin haver-hi a tota la part interior de l’illa amb els diferents equipaments, de forma que es pugui fer una gestió per part de les entitats del barri." Des de les entitats veïnals estan molt disposats a col"laborar en el disseny d’aquest espais i en com s’han d’administrar. Tot i això, reconeixen que el projecte encara està una mica verd. TONI COLOMINA, president de l’AV Esquerra de l’Eixample “L’associació està per que els veïns participin, com no faltaria més. Però és un projecte que no està del tot clar, s’ha de mirar, s’ha de parlar de com tirem endavant aquest... com ho podem fer... però l’associació està a favor d’autogestionar-se .” Relacionat amb aquest nou gir a illa d’equipaments, des del govern es plantegen consolidar el projecte de pla Buits a la zona. AGUSTÍ COLOM, regidor de l’Eixample "El que també estem treballant és que Espais Buits sigui un espai que es consolidi i es pugui mantenir en aquest entorn, de forma que l’equipament que pogués estar previst en aquest espai poder-lo traslladar i fer-lo en una altra zona del districte." El programa municipal conegut com a pla Buits es va impulsar l’octubre de 2012 perquè entitats sense ànim de lucre gestionessin activitats provisionals en solars públics pendents d’edificació. L’abril de 2015 se n’ha fet la segona edició. En el cas del pla Buits de Germanetes l’ús temporal acabarà aquesta tardor.

El projecte de Germanetes, pactat fa una dècada entre grups polítics i entitats i aprovat al consell plenari de març de 2015, tira endavant. A la tardor començaran unes obres que transformaran per complet el solar situat entre Viladomat, Consell de Cent, Borrell i Diputació en un pol d’equipaments amb zona verda.

S’hi instal·larà un edifici de 47 apartaments tutelats per a gent gran amb un casal a la planta baixa; un immoble amb 35 pisos de lloguer social, una escola bressol i un institut, que aquest curs 2015-2016 ja ha començat a funcionar en unes aules prefabricades.

El govern de Colau ha incorporat un element nou al projecte i ha apostat per obrir un procés participatiu amb l’objectiu que les entitats del barri tinguin veu i vot sobre com s’han d’administrar alguns espais del solar. S’ha de definir, per exemple, el format definitiu de l’institut, la relació entre la zona d’esbarjo i el centre educatiu, el disseny de l’interior d’illa i els passatges, i l’ús final de la parcel·la del pla Buits, gestionada fins ara per la plataforma Recreant Cruïlles. També s’ha d’establir quina serà la connexió entre aquest espai d’equipaments i els espais verds, i com es relacionaran els edificis actuals de la zona amb els del futur.