L'any 1955 es va fundar a Barcelona la biblioteca alemanya, una iniciativa del cònsol d'aquell país a la ciutat. Aquest va ser el punt de partida de l'Institut Goethe actual, que es va inaugurar 10 anys després. La biblioteca va passar a formar part de la xarxa d'aquests instituts que promouen la llengua i la cultura alemanyes a tot el món. I encara avui, hi té un paper important. URSULA WAHL, cap del Departament d'Activitats Culturals "Nosaltres són l'institut oficial de cultura de la República Federal Alemanya. La nostra tasca es donar a conèixer la cultura alemanya. Això consisteix, d'una part, a fer classes d'alemany, que és la part més important i que ens genera recursos; i de l'altra, el Departament d'Activitats Culturals, que dirigeixo jo, que són activitats culturals que organitzem a la nostra sala d'actes però també a altres llocs, perquè col·laborem amb altres institucions." Els últims 15 anys, l'institut era al carrer de Manso. Ara, s'ha traslladat a una nova seu, al carrer de Roger de Flor. URSULA WAHL, cap del Departament d'Activitats Culturals "Hem guanyat en visibilitat. La sala d'actes està molt ben equipada. La biblioteca és una mica més gran. Tenim una aula més. Les oficines estan totes a la mateixa planta i això fa que guanyem comunicació entre els treballadors." Coincidint amb la inauguració del local, s'ha organitzat una exposició sobre els temes principals de l'escriptor i pensador Johann Wolfgang Goethe, que dóna nom a l'institut. La mostra acull obres de 28 artistes de diferents països. URSULA WAHL, cap del Departament d'Activitats Culturals "Estem molt feliços d'aquesta exposició i penso que és una raó per venir a veure'ns. Per veure la exposició i les nostres instal·lacions."

Els orígens de l’Institut Goethe se situen al 1955, amb la iniciativa del cònsol d’Alemanya d’obrir una biblioteca a través de la qual difondre la llengua i la cultura d’aquest país. Després aquest projecte es va integrar a la xarxa de l’Institut Goethe que el Govern alemany té arreu del món. Primer va ser al carrer de la Diputació i després ha estat 15 anys al carrer de Manso. El 30 d’octubre es va traslladar al barri de la Sagrada Família.

Les noves instal·lacions són més modernes i versàtils i estan equipades amb les últimes tecnologies. Els serveis estan distribuïts en tres plantes molt àmplies i amb molta llum natural. Entre els serveis, destaquen una espaiosa cafeteria en què també se serviran especialitats gastronòmiques alemanyes, una sala d’actes a peu de carrer i una biblioteca oberta al públic que posa a disposició dels usuaris 10.000 volums, que es renoven periòdicament.

Coincidint amb la presentació del nou espai, han inaugurat una exposició, comissariada per Robert Punkenhofer, que duu per títol “Goethe diàlegs”. Els eixos vertebradors de la mostra són els temes que Johann Wolfgang Goethe va tractar en la seva obra. Hi han participat prop de 30 artistes nacionals i internacionals, entre els quals destaquen Joseph Kosuth (USA), Tony Oursler (USA), Joan Fontcuberta (ES), Jenny Holzer (USA), Antoni Muntadas (ES), Hanne Darboven (D), Art & Language (UK), Bruce Nauman (USA), Oriol Vilanova (ES) o Harun Farocki (D).