"Donat que estem en uns altres temps seria propi que canviessin el nom de Jardins del Príncep de Girona per Jardins del Baix Guinardó." Consideren que, després d’heretar el títol de rei, el nom de Príncep de Girona per aquesta zona verda del carrer de Lepant ha quedat desfasat i els agradaria que el nom del barri del Baix Guinardó tingués un espai propi. MARIA JOSÉ MARTÍNEZ, AV Baix Guinardó "Aquí clar, el parc del Príncep de Girona, en canvi dius, anem al Parc del Baix Guinardó i la gent ja està connectada amb el que és el barri." Expliquen que és una de les peticions que es van recollir en el procés participatiu de la darrera reforma del parc. Ara ho han fet arribar al districte d’Horta-Guinardó i estan en espera que s’iniciï un procés pel canvi de nom. Tot i que les obres de millora es van acabar al març, pels veïns, encara hi ha inconvenients. "Falta manteniment de tallar, rentar-li la cara." La superfície de la zona verda és més gran i asseguren que no s’ha augmentat el personal per tenir-ne cura. També hi ha queixes pels gossos deslligats, tot i que s’hi ha construït una nova àrea per als animals, i pel soroll de la zona esportiva. Aquesta setmana, per exemple, ha desaparegut la cistella. L’Ajuntament ha començat a treballar amb la Guàrdia Urbana i amb els veïns per resoldre els problemes de convivència. També està intentant augmentar la dotació d’efectius de Parcs i Jardins pel manteniment de l’espai.

Un grup de veïns uneixen forces per demanar el canvi de nom dels Jardins del Príncep de Girona, ubicats a les antigues casernes militars, al número 387 del carrer de Lepant. Consideren que ha quedat obsolet després dels canvis que hi ha hagut a la Casa Reial en els últims anys i proposen que l’espai s’anomeni com el barri on se situa, el Baix Guinardó, perquè perceben que és poc conegut a la resta de Barcelona.

La del canvi de nom dels Jardins del Príncep de Girona és una de les propostes que va sorgir del procés participatiu que es va fer el 2014 per decidir com seria la reforma i ampliació d’aquesta zona verda situada entre els carrers de Lepant, Marina, Taxardit i la travessera de Gràcia. Va ser l’any en què es va coronar el rei Felip VI i el títol de Príncep de Girona va passar a ser el de Princesa de Girona, ja que el va heretar la infanta Elionor. Després, l’Ajuntament de la capital gironina ha aprovat eliminar-lo en una controvertida decisió, ja que no té competències per fer-ho.

Ara un grup de veïns ha tornat a proposar al districte d’Horta-Guinardó que el parc passi a dir-se Jardins del Baix Guinardó a través d’òrgans de participació ciutadana com l’audiència pública. Preveuen iniciar una campanya de recollida de signatures per presentar una petició a la Ponència del Nomenclàtor, la comissió que estudia els canvis de nom a la via pública. També esperen que algun partit polític porti la demanda al Consell Plenari d’Horta-Guinardó, que n’hauria d’informar favorablement perquè es pogués votar de forma definitiva al ple de l’Ajuntament de Barcelona.

No ha estat l’única conseqüència de les darreres obres de millora de l’espai, que van finalitzar el mes de març passat. S’hi van construir noves àrees de joc i una pista esportiva que ocasiona molèsties acústiques a alguns veïns. També es va ampliar la zona de gossos però hi ha usuaris que es queixen que encara n’hi ha sense lligar a la resta del parc. El consistori treballa amb la Guàrdia Urbana per solucionar aquests problemes de convivència i per augmentar la dotació de treballadors de Parcs i Jardins que hi destina, ja que des de l’associació de veïns del barri denuncien que després de l’ampliació no es fa prou per mantenir la zona verda en bon estat.