L’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample fa 40 anys. Han estat quatre dècades de lluites i reivindicacions, entre les quals destaquen l’escorxador, avui Parc Joan Miró; les cotxeres Vilamarí, que són dos centres escolars; o el Xalet, avui el centre cívic Casa Golferichs. Però encara hi ha lluites obertes. TONI COLOMINA, president AV Esquerra de l’Eixample "Estem encara reivindicant el trasllat de la Model, que és capdal per a nosaltres. 30 anys lluitant pel tema, i també el paquet d’equipaments de l’illa Germanetes." Fa un parell d’anys l’Ajuntament els va cedir un nou local on han pogut millorar el servei d’atenció a les persones i augmentar la participació en les activitats que fan, com les de la Festa Major. La Montserrat, s’ocupa de les activitats des de fa gairebé 15 anys, la Mercè s’ha incorporat només en fa tres. MONTSERRAT ROMA, voluntària AV Esquerra de l’Eixample "Com que hi havia mancança de voluntaris, em vaig anar introduint, introduint, i vaig deixar d’anar a català i a pintura i a tot i em vaig dedicar ja completament a l’associació." MERCÈ ROS, voluntària AV Esquerra de l’Eixample "Sempre de voluntària, perquè una de les coses bones que té l’associació és que aquí tots som voluntaris i aleshores uns oferim el que sabem als altres, rebem i donem i fas molta xarxa de barri." Després de 40 anys d’existència el repte actual és que l’associació sigui encara més participativa, i que siguin els veïns els protagonistes directes de la transformació del barri.
Aquest any fa 40 anys que es va legalitzar l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample
. Una de les primeres reivindicacions va ser la lluita per recuperar el Xalet, com era coneguda la Casa Golferichs, per al barri. Avui és un centre cívic. També han estat amatents a les transformacions de l’antic escorxador, avui Parc de Joan Miró; les cotxeres Vilamarí, que avui ocupen l’Escola Joan Miró i l’Institut Ernest Lluch; o l’encara pendent del centre penitenciari d’homes, la Model.
Van començar en un local del carrer d’Aragó i després, durant molts anys, van estar-se en un local de l’avinguda de Roma. Fa un parell d’anys l’Ajuntament els va cedir l’ús d’un espai al carrer de Calàbria, 262. Aquest espai, que duu el nom de la geògrafa Anna Alabart, és el punt de referència de l’associació.
Per commemorar l’aniversari, els veïns han aportat fotografies que estan exposades al local de l’associació
.