Arriba l’equinocci de primavera, una de les estacions tradicionalment més desitjades per tothom, després d’un hivern que enguany s’ha pogut fer una mica més llarg del que és normal per la fredorada del mes de febrer. Entrarà oficialment a les 17.15 h d’aquest 20 de març i s’allargarà fins a les 12.07 h del 21 de juny.

Serà una estació llarga, de 92 dies i 18 hores, i en la qual es podran veure diversos planetes a ull nu: Mart i Saturn amb la sortida de sol i Venus després de la posta de sol.

Durant aquesta estació no hi haurà cap eclipsi visible a la ciutat, ni de Lluna ni de Sol, tot i que no trigarà gaire més a arribar. Serà el 27 de juliol d’enguany, amb un eclipsi total de Lluna.

Tot i que el seu nom indica “igual nit que dia” (“equi” i “nocci”), el cert és que el dia 20 de març el dia durarà ja 12 hores i vuit minuts. Aquest petit decalatge és ben normal i passa sempre a les nostres latituds. En aquest sentit, tenim el concepte “equilux”, que indica en el cas específic d’una ciutat el dia en què realment el dia i la nit tenen 12 hores cadascun. En el cas de Barcelona, l‘equilux és el 17 de març, moment a partir del qual els dies aniran guanyant la partida a les nits, tot i que oficialment l’equinocci sigui tres dies després.

Recordeu que, a més a més, el darrer dissabte d’aquest mes de març tindrem també el tradicional canvi d’hora. Les tardes s’allargaran i no es farà fosc fins ben passades les vuit del vespre.