estrella michelin disfrutar

Els tres xefs del Disfrutar, Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch sumen una nova distinció al seu palmarès. El Premi Nacional de Gastronomia els ha reconegut “ex aequo” com a millors caps de cuina 2023. El jurat ha destacat la seva “impecable trajectòria, immensa creativitat i l’excel·lència de tots els projectes que emprenen”. També ha valorat que fan una cuina “amb identitat pròpia, autèntica i de creativitat desbordant amb un nivell tècnic insuperable”.

La valoració del jurat també ressalta que amb tots aquests elements els tres xefs aconsegueixen per al comensal “una experiència única que es gaudeix de principi a fi”. En el seu dictamen conclouen que la combinació dels tres talents ha donat com a resultat “un dels millors restaurants del món”.

Treballant plegats des de l’època d’El Bulli

La trajectòria professional dels tres cuiners es va unir a El Bulli, on van ser caps de cuina des del 1996 fins al tancament del restaurant el 2011. Amb Ferran Adrià van seguir col·laborant en la conceptualització de la Bullipedia fins a finals del 2014. Dos anys abans es van associar per obrir el seu primer restaurant junts, el Compartir de Cadaqués. El 2014 van inaugurar Disfrutar a Barcelona, restaurant que ja ha guanyat dues estrelles Michelin, tres sols Repsol i la segona posició al rànquing The World’s 50 Best Restaurants 2023. El 2022 van inaugurar Compartir Barcelona, establiment que dona continuïtat a l’esperit del germà gran de Cadaqués.

Segons informa la Real Acadèmia de Gastronomia (RAG), el jurat ha estat presidit per Joan Roca (Celler de Can Roca) i integrat per Lourdes Plana Bellido i José M. Sanz-Magallón, presidenta i secretari general de la RAG; els Premis Nacionals Jesús Sánchez i Mario Sandoval, i els acadèmics Cuchita Lluch, Julia Pérez, Miguel Loya i Alfonso Rodés. La gala de lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2023 se celebrarà el 3 d’octubre al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, a Madrid.