La Masia de Can Calopa, a Collserola, és l’única vinya del municipi de Barcelona. Aquí, ja fa anys que s’hi elabora vi i s’hi fan activitats etnoturístiques —des del 2016. Aquest 2022, però, hi han incorporat un nou projecte anomenat Esmorza Collserola, un esmorzar de forquilla, basat amb els productes de proximitat que podem trobar a Collserola. Per poder gaudir d’aquest àpat cal fer reserva prèvia.

Un esmorzar per completar la ruta etnoturística

L’Esmorza Collserola forma part d’una ruta etnoturística. Primer es fa una visita per la masia i el celler, es passeja pels camps de vinya i s’explica com es fa el vi. Per culminar l’experiència s’hi afegeix un esmorzar amb els productes de temporada de la zona per tal que els visitants puguin conèixer millor els productes que s’hi elaboren i de pas es potenciïn els seus productors.

L’Esmorza Collserola forma part de la ruta etnoturística que es fa a la Masia de Can Calopa

El bo i millor de la serra

Les verdures provenen del mateix hort de la Masia de Can Calopa i també de cooperatives properes. L’esmorzar varia segons la temporada en què es visita, però aquest estiu ofereixen una coca amb carn de xai i verdures de l’hort, amanida de tomàquet mandó i botifarres fetes al Papiol. Un menjar que es marida amb els vins que produeixen a Can Calopa mateix. “La gent en surt encantada, perquè descobreixen productes que no coneixien, que tenen molt a prop i que són de moltíssima qualitat.” explica Albert Cambra, cuiner de Can Calopa.

Coca de carn de xai i verdures de l’hort acompanyada d’amanida de tomàquet mandó

Pagesia per prevenir incendis

Des de Can Calopa emfatitzen la importància de potenciar els productors de la serra perquè s’hi puguin guanyar la vida dignament i puguin seguir amb la seva professió. “A les 9.000 hectàrees de la serra de Collserola, a part de zones d’oci i zones boscoses, hi ha terrenys en què es practica la pagesia i en surten productes de qualitat“, explica Iñigo Haughey de la Masia de Can Calopa. “Això és important —afegeix— perquè els mosaics agroforestals ajuden a la prevenció d’incendis i al mateix temps es recupera el patrimoni històric agrícola de Collserola”.