A Can Vilaró han batejat la seva tapa reina amb el nom del protagonista creat per Manuel Vázquez Montalbán, Pepe Carvalho, i al Bar Bodega Gol han triat el Quixot per a un remenat contundent. No és cap casualitat, aquesta edició del Tapantoni vol celebrar els 85 anys del Dominical del Llibre. Més de 30 establiments ofereixen tapes salades i també alguna de dolça i menús complets fins al 12 de juny.

Un reguitzell d’autors i títols de llibres

En aquest edició del Tapantoni, els bars i restaurants proposen un maridatge literari amb les receptes culinàries. Els participants poden aconseguir fins a 300 euros en vals per comprar al barri. Hi ha altres exemples, com el del restaurant Malasaña que ha triat el títol ‘L’ombra del vent‘, de Carlos Ruiz Zafón, per donar nom a una golgappa de brandada de bacallà amb mel de roses i xips d’all. Els Ocellets han triat una altra obra de l’escriptor barceloní per batejar un menú complet: ‘El joc de l’àngel‘.

‘L’ombra del vent’ ha donat nom a la tapa del restaurant Malasaña

Però les referències són molt variades. Hi trobem des del ‘Pedro Páramo‘ de Juan Rulfo, que el Tianguis ha triat per al taco pastor d’olla, a les ‘Vint mil llegües de viatge submarí’ de Jules Verne, que inspira la croqueta de calamar del Calla y Tapa, o la dolçor afrancesada del ‘París era una festa‘ d’Ernest Hemingway, que és el nom que el Paddock ha escollit per a la seva crep de compota de poma amb canyella i xocolata. Una obra de Tim Burton dona nom a una tapa d’ostres.

tapa carn tapantoni literari
Tapa presentada a l’edició del Tapantoni literari, 2022
El Tapantoni m’agrada molt perquè fa barri i és la unió de tot el comerç de Sant Antoni
Cristian Cárdenas, Celler de l’Estevet

La inspiració dels nobels

Al Celler de l’Estevet, el propietari, Cristian Cárdenas, ha volgut citar un títol de Gabriel García Márquez, colombià com ell, que parla de gastronomia en un diàleg a ‘Memoria de mis putas tristes‘. A aquest cuiner, a banda de les reminiscències literàries, el Tapantoni li agrada molt perquè fa barri i és la unió de tot el comerç de Sant Antoni, i també els ajuda a donar-se a conèixer. Amb els anys, des del 2013, són molts els establiments que hi han participat.

El Forn d’en Pau ha triat un altre Nobel, Camilo José Cela, per promoure un combinat de suís amb xurros que ha batejat com La colmena.

Flush, de Virgínia Woolf, dona nom a la tapa dels peluts

A Only Raw s’han atrevit amb el títol d’una imaginativa i ben original biografia d’un gos, escrita per Virginia Woolf, per batejar les primeres tapes pensades per a gats i gossos.

L’Helena Ces és fan del Tapantoni, de quan vivia al barri. Ara que té una botiga d’alimentació per a gats i gossos, la veterinària ha ideat un snack perquè els animals de companyia puguin sortir amb els seus amos a fer la ruta.

La Sally, degustant una tapa especial per a gossos
Són un més de la família. ¿Per què la meva gossa no pot tenir una tapa?
Helena Ces, Only Raw

Per a l’Helena, les mascotes són un més de la família, per això, es va preguntar per què, la seva gossa, no podia tenir una tapa. La tapa per a gats està pensada perquè la consumeixin a casa, i la de gossos està concebuda per compartir la ruta gastronòmica amb els seus amos.