El carrer del Sabateret és un carrer estret i curt del Born entre Rec i Flassaders que a partir d’aquest 14 de desembre rebrà un nou inquilí. Concretament al número 2, on hi ha un antic palauet del segle XIV, ara reneix reconvertit en Born 14, un projecte de Fernando Castellanos, Montse Esterich i Arnau Sanz que ocupa 1.000 m² amb 14 propostes gastronòmiques i que ha engrescat firmes consolidades com Escribà, La Bikineria, El Xiringo de la Barceloneta i la cocteleria Bonavida Born, entre d’altres.

Obert tot l’any de 12 a 0 h

El mercat obrirà els 365 dies de l’any de 12 del migdia fins a la mitjanit però no descarten avançar l’hora d’inici per servir també esmorzars. Born 14 sap que s’ubicarà on fa uns anys hi va haver el Mercat de la Princesa, que no va funcionar i va tancar portes el 2018. Els promotors actuals de l’espai asseguren que la proposta és totalment diferent: “Aquell era un projecte rere el qual hi havia un únic grup amb diferents conceptes gastronòmics. Ara oferim propostes independents”, ha explicat Sanz. Cada operador s’ha adequat l’espai al seu gust i d’acord amb les necessitats. La inversió total ha estat d’un milió d’euros.

Especifiquen que la remodelació també s’ha fet tenint en compte “el benestar dels veïns. Aquí la gent ha de venir per la gastronomia. Que no s’esperin una discoteca o fer copes fins tard”, ha explicitat Sanz. A banda de l’oferta de menjar també es vol que al voltant de Born 14 “hi passin coses. Que hi hagi demostracions de cuina i també activitats culturals”. Pel que fa al públic potencial, Sanz reconeix que “volem i esperem que vinguin turistes però també volem públic local i per això comptem amb restaurants de prestigi al costat de propostes internacionals més innovadores”.

Hamburgueses de carn i de llamàntol

El recorregut gastronòmic engega amb les hamburgueses de Bungr. “Les servim amb un pa de vidre fet només amb farina i aigua que resulta molt lleuger”. Asseguren que l’hamburguesa manté la temperatura durant una hora: “Es cuina mentre viatja”. I és que Born 14 també vol que la seva oferta es pugui degustar a domicili. La parada següent és Pecado, la firma rere la qual hi ha justament Arnau Sanz, un dels socis de Born 14: “Oferim menjar ràpid però del mar, hamburgueses de cranc o de llamàntol”.

Les hamburgueses de Pecado

Entrepans de salsitxa a l’estil suec

Acabada d’arribar a Espanya, la firma Mango Poke y Más promet una cuina que fusiona la tradició hawaiana amb l’asiàtica. Just al costat trobem la proposta de Viking Box: “Portem a Barcelona l”street food’ de salsitxes suec”. Asseguren que tant les salsitxes com el pa i les salses són amb recepta pròpia.

L’entrepà de salsitxes de Viking Box

Avança el recorregut per Born14 amb parada obligada per als amants de la pizza. Aquí hi trobem Pim Pam Pizza, una pizzeria d’Alella amb massa artesana i productes de l’hort.

Les pizzes de Pim Pam Pizza

Paelles del restaurant El Xiringo de la Barceloneta

Al nou mercat gastronòmic també es podrà fer un aperitiu i menjar la paella d’El Xiringo de la Barceloneta i degustar “un dels millors pernils del món”, en paraules de Montse Esterich, que a banda de ser una de les sòcies impulsores també comanda la parada on col·laboren la firma de pernils Juan Manuel i Casa Alfonso.

I una de les parades estrella és la de La Bikineria, que continua amb l’objectiu de “reivindicar el biquini com un dels entrepans més nostrats”. Una altra de les propostes que trobarem a Born 14 serà la de la Pastisseria Escribà. La firma retardarà fins al febrer la seva arribada al mercat perquè ara estan concentrats en la campanya de Nadal: “Hi aportarem un concepte únic al món”, ha dit Gerard Masachs, CEO d’Escribà. El recorregut pel palauet gastronòmic es pot culminar amb un còctel de Bonavida Born: “Som una cocteleria d’autor que elaborem ingredients com licors i ginebres”.

Un espai per a esdeveniments corporatius

En total hi ha 12 parades gastronòmiques estables i una tretzena que funcionarà com a espai rotatori perquè les marques puguin presentar les seves novetats o es puguin mostrar productes de temporada. El número 14 és el local ubicat just davant del mercat, una antiga bomboneria on es podran celebrar esdeveniments corporatius amb capacitat per a 100 persones. Els impulsors preveuen que si la fórmula de Born 14 arrela es pugui replicar a altres ciutats espanyoles.