Daniel Jordà, de Panes Creativos (plaça de Garrigó, 5), i Tonatiuh Cortés, de Cloudstreet Bakery (Rosselló, 112), ja saben el que és ser el millor panettone artesà d’Espanya, però ara aspiren també a coronar-se com els millors del món. La sort se la jugaran individualment a Milà del 8 al 10 de novembre. Quan falta un mes per a la gran cita, han vingut al programa betevé directe a explicar com s’estan preparant per a la gesta.

Viatjaran a Milà amb 6 panettones elaborats a Barcelona: “Jo estic pensant com hi vaig perquè no tinc clar que em deixin pujar els panettones a la cabina i pateixo!“, ha explicat Jordà. Des de fa uns dies ja han començat a rebre per part de l’organització els ingredients amb què hauran d’elaborar aquest típic dolç italià. Les normes són estrictes i tant la farina com la mantega i la fruita són de procedència italiana.

Tant Jordà com Cortés coincideixen a assenyalar la “màgia” que senten quan preparen panettones. “Et repta, qüestiona tot el que ja sabies. Ara estic a punt de publicar un llibre sobre panettones i penso que si avui hagués de començar a aprendre a fer-ne no hi arribaria a temps”. El Tonatiuh també es declara fascinat per l’elaboració del panettone: “T’enganxa! Quan tastes un panettone artesà és molt difícil tornar a l’artificial”.

“Quan vam guanyar vam arribar a fer 200 panettones al dia, un tsunami”

El 2019 el mestre forner de Cloudstreet Bakery va guanyar el premi al millor panettone artesà d’Espanya en el marc del Fòrum Gastronòmic Barcelona: “Ens va enganxar quan encara érem molt petits i no vam poder donar l’abast. Teníem cues i una una producció limitada de 50 panettones al dia“. A Jordà el reconeixement li va arribar tres anys després: “Vam arribar a fer 200 panettones al dia, un tsumani. El concurs et situa al mapa però és una bogeria”.

Què podria arribar a passar si un dels dos s’alça amb el premi a Milà? El temps ho dirà. De moment es preparen a consciència i ho fan des de la proximitat dels dos obradors: “No ens espiem però sí que ens ajudem quan a un li falten mantega o motlles”. Saben que convèncer el jurat italià no serà fàcil: “Ells tenen una idea del panettone molt tancada, amb gustos i aromes que no són els mateixos que ens agraden a Barcelona”, explica el Ton. “És clar que si volem guanyar haurem d’italianitzar” el producte.

Competeixen però són amics i s’admiren mútuament: “Del panettone del Dani m’agrada molt la tendresa de la molla, és humida i amb una textura increïble”, diu el Tonatiuh. Per la seva banda, Jordà diu que el que més li agrada del panettone de Cortés és que “aconsegueix molta alçària i un tall molt perfecte”.