Sobrepassar els 100 anys de vida com a bar en una ciutat com Barcelona no és fàcil. Un dels pocs que poden dir que ho han aconseguit és l’Alegria, primer sota la batuta de la família fundadora, els Cortés Macià, i des del 2019 del xef Tomás Abellán. Per celebrar aquest longeu aniversari el Bar Alegria, ubicat a la cantonada del carrer del Comte Borrell amb la Gran Via de les Corts Catalanes, presenta un llibre que conté les receptes més icòniques que Abellán ha incorporat a la carta i entrevistes tant al xef com a María Cortés Macià, la neta del fundador: “Parlar amb ella m’ha fet més conscient de la importància de preservar l’Alegria”, explica Abellán.

El llibre sortirà a la venda el 24 d’octubre dins la col·lecció “Debate”, del segell Penguin. Té un pròleg escrit per Ferran Adrià, que coneix Abellán des que va néixer per l’estreta relació amb el pare, Carles Abellán. Amanida russa, truita trufada, torrada d’anxova amb mantega fumada i l’emblemàtic pastís de formatge són algunes de les 25 receptes que s’inclouen en el llibre.

Abellán recorda que el gener del 2019 ell, el seu pare, Carles Abellán, i el també xef Max Colombo van decidir quedar-se el Bar Alegria: “Per a mi era un projecte molt especial. Era el meu primer restaurant”. Poques setmanes després d’obrir, el setembre d’aquell mateix any, Abellán pare i Colombo van decidir abandonar el projecte: “Me’l vaig quedar i vaig començar a treballar per reconvertir-lo en format restaurant on poder dinar i sopar”. Uns mesos més tard va arribar la pandèmia, un temps que a Abellán li va servir “per definir millor l’enfocament del negoci i treballar les xarxes socials per donar-lo a conèixer”.

“Parlar amb la família fundadora m’ha refermat l’aposta per conservar l’Alegria”

De tot plegat ja en fa cinc anys: “Hem lluitat per mantenir-ne l’essència, tant estètica com conceptual”. Un dels clients assidus del bar és el periodista i escriptor Toni García Ramón: “L’any passat vam tenir la idea d’escriure plegats el llibre i aprofitar que al pis de dalt hi viu la neta del fundador de l’Alegria”.

María Cortés Macià ha compartit amb ells anècdotes i fotografies, però, més enllà d’aquest llegat documental, “m’ha transmès la importància del bar tant per a ella com per a tota la família. I això m’ha servit per refermar l’aposta que fa cinc anys vaig fer per conservar i preservar la memòria d’aquest bar. No podem deixar perdre aquesta personalitat que donen a la ciutat bars com l’Alegria. Els hem de conservar”, sentencia Abellán.