cas Negreira qui és qui

El cas Negreia va camí de convertir-se en un dels majors serials judicials de la història del Barça i el futbol espanyol. Els presumptes pagaments del FC Barcelona a les empreses de José María Enríquez Negreira, exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres, ja estan sent investigats pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona.

La instrucció del cas va a càrrec de Silvia López Mejía, i el procés podria durar més de dos anys. El cas Negreira esquitxa els presidents del Barça Joan Laporta, Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell; però hi ha molts més protagonistes. Qui és qui al cas Negreira? T’expliquem tot el que has de saber.

El principal actor: Jose María Enríquez Negreira

Jose María Enríquez Negreira és el gran protagonista del cas. La denúncia de la fiscalia l‘assenyala directament. Va ser àrbitre de la Primera Divisió i, un cop retirat, va passar a ser el vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres durant 24 anys. Fundador de l’empresa DASNIL, una de les societats a qui el FC Barcelona feia els pagaments que s’enfilen fins als 7,3 milions d’euros, suposadament. El 2018 el van destituir del càrrec al CTA, i va ser aleshores quan Josep Maria Bartomeu va tallar els pagaments del Barça a les seves empreses.

Els investigats: el mateix Barça, Rosell, Bartomeu i altres directius

La interlocutòria d’instrucció de Silvia López Mejía, magistrada del cas Negreira, assenyala directament els expresidents del Barça Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, i altres directius i executius del FC Barcelona, així com al mateix club com a persona jurídica:

 • Sandro Rosell: president del Barça des del 2010 fins a principi del 2014. La fiscalia el denuncia pels delictes de corrupció continuada en l’esport, administració deslleial i falsedat documental.
 • Josep Maria Bartomeu: president del FC Barcelona des del 2014 fins a final del 2020, se li imputen els mateixos delictes que a Rosell.
 • Albert Soler: home fort de Bartomeu. La fiscalia denuncia l’exdirector d’esports professionals del FC Barcelona per tenir constància dels pagaments a Enríquez Negreira. Quan va deixar el Barça va passar a ser director general del Consell Superior d’Esports. L’RFEF també l’assenyala.
 • Òscar Grau: va ser el CEO del Barça durant el mandat Bartomeu. La fiscalia també l’acusa de corrupció continuada en l’esport, administració deslleial i falsedat documental.

La magistrada del cas Negreira demana identificacions a la Guàrdia Civil

Malgrat que els seus noms no apareixen escrits en la interlocutòria judicial, la magistrada demana en el seu escrit que s’identifiqui el director general del FC Barcelona, el director financer, el tresorer i el cap de l’Àrea Econòmica del Club durant el període del 2011 al 2014.

 • Antoni Rosich: va ser el director general del FC Barcelona des del 2011 fins al 22 de desembre del 2014.
 • Manel Mangado: cap de Tresoreria del FC Barcelona des del 2010 fins al 2016. Després va ser el responsable de Control Intern i el Director d’Auditoria Interna fins al 2021.

Joan Laporta i Joan Gaspart, testimonis del cas Negreira

Joan Laporta no apareix a la mateixa llista que Rosell i Bartomeu. Ara bé, això no vol dir que no realitzés pagaments com a president del Barça a Enríquez Negreira. Laporta només apareixerà com a investigat si es demostra que en el seu segon mandat també es van fer pagaments a Negreira. Joan Gaspart també declararà com a testimoni del cas Negreira.

Actors secundaris del cas Negreira al Barça

 • Josep Contreras: va ser directiu del Barça en els mandats de Núñez, Gaspart i Bartomeu. Enríquez Negreira cobrava mitjançant una societat creada per Contreras, Tresep 2014 SL
 • Javier Tebas: president de LaLliga, serà acusació particular al cas Negreira.
 • Florentino Pérez: president del Reial Madrid, que també ha demanat ser acusació particular.
 • Xavier Estrada Fernández: exàrbitre de Primera Divisió i actualment a la sala VAR. Ha presentat una querella paral·lela que la magistrada del cas Negreira ja ha unificat amb la de la fiscalia.
 • Ernesto Valverde i Luis Enrique Martínez: podrien ser citats com a testimonis per haver estat els entrenadors del Barça des del 2016 fins al 2020.