La derrota del Barça per tercer any consecutiva a la Final Four de l’Eurolliga ha fet tornar a obrir el tema del futur més immediat de la secció. El projecte, amb un pressupost per sobre dels 40 milions d’euros, ja trontollava per mala situació econòmica del club. Joan Laporta ja tenia pensat reduir aquest pressupost, però el nou fracàs europeu de ben segur que “ajudarà” a fer “neteja”.

La continuïtat de Jasikevicius

El primer que caldrà tenir clar és la continuïtat de Sarunas Jasikevicius com a entrenador del primer equip del Barça. El lituà acaba contracte aquest mes de juny i el seu salari és força elevat. De moment, amb ell a la banqueta s’ha aconseguit arribar a les tres Final Four (una a la final, amb la derrota contra el Fenerbahce, i dues a les semifinals contra el Reial Madrid). A la Lliga suma, de moment, una Lliga ACB (temporada 2020-2021) i dues Copes del Rei (2021 i 2022). El caràcter fort de Saras dins del vestidor pot influir en la decisió, però l’economia és vital.

El problema dels contractes del Barça de bàsquet

El Barça de bàsquet té 15 fitxes al primer equip, dels quals només tres acaben contracte aquest 2023. Això significa que si els dirigents volen fer “neteja” hauran de mirar d’arribar a acords puntuals amb els jugadors per desvincular-los de la plantilla.

Els tres que acaben contracte son Kyle Kuric, de qui s’ha especulat que pot tenir un acord amb el Reial Madrid; Mike Tobey, que no està tenint el protagonisme desitjat, i Sertaç Sanli, un pivot que no sempre ha demostrat el que cobra i el que s’espera que ha de fer al Barça.

Els dubtes amb la continuïtat d’alguns jugadors

Una bona part de l’equip continuarà la temporada que, no sabem si amb alguna rebaixa salarial, però de ben segur que tant si segueix Jasikevicius com si no, poden ser importants en el nou projecte. Són els casos de Rokas Jokubaitis, Thomas Satoransky, Nico Laprovittola, Àlex Abrines i James Nnaji.

Els dubtes sorgeixen amb Cory Higgins (ningú no dubta de la seva qualitat, però les lesions no l’han deixat jugar gaire); Jan Vesely, de qui potser s’esperava més (nou punts i quatre rebots de mitjana entre l’ACB i l’Eurolliga), i Nikola Kalinic (sis punts i tres rebots de mitjana entre les dues competicions).

Els que tenen un futur més complicat pels minuts disputats són Oriol Paulí, Sergi Martínez i Oscar da Silva. Els dos primers tenen l’avantatge de forma part del grup de jugadors estatals que necessita l’equip de forma obligatòria, la qual cosa els pot permetre seguir al Barça.

Què passa amb Nikola Mirotic?

Nikola Mirotic és, sense cap mena de dubte, l’estrella d’aquest equip. A més, el sou del montenegrí està absolutament fora de mercat. Tot i que no és fàcil saber-ho, Mirotic pot cobrar una mica més de cinc milions d’euros nets, que suposen al Barça entre 10 i 12 milions, prop d’una quarta part del pressupost. Encara li resten dues temporades més, però serà, de ben segur, motiu de debat. L’aler pivot ja es va diferir el sou el setembre del 2020 amb una ampliació de contracte. Caldrà saber la seva voluntat, la de l’equip i, el més important, l’economia del club blaugrana.

Quan acaben contracte els jugadors del Barça

jugadoracaba contracte
Jokubaitis2025
Satoransky2026
Laprovittola2026
Abrines2026
Kuric2023
Higgins2024
Paulí2024
S. Martínez2024
Kalinic2024
Da Silva2025
Tobey2023
Mirotic2025
Sanli2023
Vesely2025
Nnaji2027