Després de retirar-se del futbol, Oleguer Presas ha estat embrancat en diferents projectes i s’ha dedicat a altres esports difícils d’atendre quan jugava al Barça o a l’Ajax. Poc abans de la pandèmia es va embarcar en un que l’omple especialment: l’Escola de Futbol la Caserna, a Sabadell, situat a l’espai de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, recuperat per una plataforma veïnal.
Autogestió, accés lliure i gaudi
Presas defensa que l’objectiu d’aquesta escola és afavorir que tothom que vulgui practicar esport ho pugui fer al marge de la seva realitat econòmica, gènere o orientació sexual. I aclareix que, a diferència de molts clubs, l’Escola de Futbol la Caserna no està focalitzada en el rendiment, sinó en el fet que les criatures s’ho passin bé. Les seves famílies, a més, estan implicades en la gestió del projecte i “si falten equipaments o s’han de buscar partits amistosos per exemple”, diu l’exjugador blaugrana, “els pares i mares ho fan”.
En l’àmbit futbolístic no existeixen valors com l’antiracisme o el feminisme”
Antiracisme, feminisme i acceptació de la diversitat sexual i de gènere
Oleguer Presas assegura que en aquest projecte es fomenten valors que en l’àmbit futbolístic “no existeixen” com l‘antiracisme o el feminisme. I explica que no hi ha una metodologia concreta per transmetre’ls sinó que “a partir de les situacions que es donen al terreny de joc es van treballant”.
Presas està convençut que el món del futbol és encara molt masclista i molt masculinitzat. “Es potencien molt els valors tradicionalment masculins i poc els valors femenins”, diu aquest sabadellenc. I afegeix que a l’hora de practicar el futbol valoren qüestions com la cooperació, cuidar el benestar de tot l’equip i no tant els egos personals, sovint associats al món del futbol.
L’exjugador blaugrana deixa clar que s’ensenyen elements tècnics i tàctics del futbol però que “són l’excusa” per treballar la gestió de conflictes i la perspectiva de gènere sovint oblidades en altres àmbits. En últim terme hi ha les “ganes de transformar l’entorn i la societat en què vivim”.
Futbol sense àrbitre
El fet que la Caserna no tingui àrbitre exemplifica molt bé l’objectiu pedagògic del projecte. Presas explica que és així perquè donen molta importància a l’autogestió, a la responsabilització dels mateixos infants i a ser honestos amb ells mateixos sobre allò que passa durant el joc. “Si hi ha un conflicte, el gestionem les persones implicades a partir del diàleg i la mediació dels adults”.
La Tanit, alumna de l’escola, destaca que la falta d’àrbitre fa que es responsabilitzin més del seu joc i que siguin més honestos. El Leo, un company seu, assegura que “no soc gaire bo en el futbol” però que igualment li passen la pilota i “m’ha ajudat a millorar”.
Crítica a la mercantilització del futbol
Oleguer Presas critica la tendència a la mercantilització del futbol professional i a convertir-se en un espectacle més enllà del joc. I troba un error abandonar la funció pedagògica del futbol base i centrar-se únicament en el rendiment. “Si no guanyes i no tens els equips a les millors categories, no et vindran nens, deixaràs de tenir quotes i tens risc de desaparèixer” assegura Presas. I també posa el focus en els entrenadors.
“La majoria volen guanyar però sobretot una carrera personal pròpia que els permeti créixer perquè els fitxin al futbol professional”. A més, apunta que l’enfocament en el rendiment i només guanyar “es transmet a les famílies” i s’abandona una part formativa que per Presas és “essencial”.