Oleguer Presas considera “una aberració” que Qatar aculli aquests dies el Mundial de futbol. L’exjugador blaugrana, a qui betevé ha entrevistat per conèixer l’Escola de Futbol la Caserna en la qual està implicat, creu que, tot i que ara surten veus crítiques, “fan tard”

L’intocable món del futbol 

El moment d’intervenir, diu Presas, era “quan es va votar aquest país àrab —que vulnera drets humans— com a seu de la competició i van sortir els casos de corrupció de la FIFA“. I afegeix que qui ha decidit que el Mundial es jugui a Qatar “són els estaments que governen el món del futbol”. L’exjugador blaugrana està convençut que hi ha molta hipocresia quan es diu que “no s’ha de barrejar futbol i política” perquè creu que “futbol, política i diners, van molt lligats”

Oleguer Presas valora que hi hagi hagut seleccions com l’alemanya o la danesa que hagin tingut gestos simbòlics com tapar-se la boca o dur braçalets amb l’arc de Sant Martí, però “apareixen en un moment en què no tens res a canviar, en què ja has entrat en el circ”. El de Sabadell creu que dins l’àmbit futbolístic —en què fer determinades accions et comporten l’expulsió o sancions— és difícil plantejar aquest pols de força. 

Un altre tipus de futbol és possible

Presas afirma que actualment ja hi ha clubs de futbol d’accionariat popular que plantegen un model diferent del convencional. Explica que les aficions també s’estan organitzant, demanant canvis d’horaris i de preus d’entrades per no contribuir a la mercantilització. “Cap a on anirà això? Doncs dependrà de la capacitat de mobilització”. L’exjugador està convençut que “tots els fronts són bons” i que “totes les veus són bones per sumar i generar un estat d’opinió per afavorir que canviïn les coses“.

Renunciar a jugar a la selecció espanyola

L’any 2005 Oleguer Presas va renunciar anar a la selecció espanyola perquè no s’hi sentia representat. Ara explica que no ha estat l’únic que ho ha fet però que “jo em vaig exposar més i vaig ser més clar“. I explica que és conscient que en aquest tipus d’accions hi ha risc de patir sancions però diu que aquests “càstigs són una manera de no entrar en el debat polític de fons”.

Les referents del futbol femení

Presas valora la cada vegada major presència del futbol femení de cara a que les criatures tinguin referents. De vegades, diu aquest sabadellenc, alguns nens es neguen a jugar amb nenes perquè diuen que no saben jugar. Actualment, “ja tens elements visibles que et demostren que sí que ho saben fer”. Segons l’exjugador del Barça, “caldrà veure si el futbol femení tendeix cap a la mercantilització i l’espectacle” com passa en el masculí. De moment, diu, “hem de valorar que tenen un ambient més amable de cooperació, amistat i no tant de rivalitat”.