Arribada massiva amb metro dels corredors de la Marató a la plaça d'Espanya. Un cop allà, darrers estiraments i tant els participants com Barcelona, a punt per al gran moment. ALBERT BARRACHINA "Bàsicament passar els nervis i amb ganes de sortir, de començar a córrer i esvair una mica la incertesa aquesta." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Crec que hem d'aconseguir dues maratons especials: la de Nova York, que jo crec que no hi podem competir, és extraordinària, i aquesta." Tret de sortida i els amics i familiars donen les primeres mostres de suport als corredors. "Vinc de Mallorca i vinc a acompanyar el meu marit perquè corre la Marató." A partir d'aquí cal agafar el mapa de la ciutat i del metro i triar els llocs on seguir la cursa. "Vamos a plaza Catalunya, seguimos arriba paseo de Gracia, Rosselló..." Un cop arribats al lloc escollit, a esperar el moment d'animar. Fins i tot els més petits s'hi han apuntat. Per fer contribuir a la festa s'han instal·lat 41 punts d'animació amb música en directe i discjokeys per tot el recorregut. L'organització ha establert fins a15 punts d'avituallament en què els maratonians es poden refrescar i agafar forces mitjançant fruita seca i fruita. Tot i que no era un punt oficial, aquestes nenes també han volgut col·laborar amb els corredors. HELENA ESTEVE "Els donarem un tros de taronja, un aquarius o una ampolleta d'aigua per donar-los ànims els últims quilòmetres." Els qui ho han necessitat també han pogut anar al servei i fins i tot han tingut l'assistència de fisioterapeutes. La millor manera d'agafar forces, però, és escoltar els crits del públic que ha omplert pràcticament els 42 quilòmetres de cursa. I pel que fa a la mobilitat, ha estat força complicada a tota la ciutat. Al metro no s'hi cabia, al carrer alguns conductors preguntaven despistats i els més perjudicats han estat els taxistes. SILVIA RODRIGUEZ "La veritat és que no pots cobrir cap servei, no arribes enlloc. Les principals estan tallades, no arribem als hotels ni als clients que ens truquen." Èxit d'organització i de participació amb 18.000 corredors que ja esperen la Marató de l'any que ve.

El guanyador de la cursa ha estat l’etíop Abayu Getachew, que ha arribat a la meta en dues h 10 min 45 s. Al web de la Marató podeu comprovar els temps que han fet tots i cadascun dels corredors inscrits.

El temps màxim per completar els 42 quilòmetres eren sis hores, així que la competició ha acabat oficialment a les 14.30 h, tot i que alguns minuts després encara hi havia alguns corredors que intentaven arribar a la plaça d’Espanya. Acabar una marató, en el temps que sigui, és un repte personal molt important que s’intenta fins a l’últim moment, sempre que el cos aguanti.

Des de l’organització també s’ha volgut que la cursa fos una festa ciutadana i, per aconseguir-ho, s’han instal·lat 35 punts d’animació durant tot el recorregut.

A més, al pavelló 8 del recinte firal de Montjuïc, on durant els dos darrers dies els corredors han recollit els seus pitralls, se celebra Expo Sports, el principal saló dedicat al “running”, el triatló i el trail, que enguany incorpora espais per al ciclisme tant de carretera com de muntanya. En total, prop de 200 expositors esperen rebre més de 70.000 visitants, perquè saben que la Marató és tot un espectacle que no només atreu els que hi participen directament.

Enguany, el número de corredors inscrits s’ha reduït: són uns 700 menys que l’any passat. Tot i la davallada, s’ha produït un augment significatiu de les inscripcions en categoria femenina. El 40% dels participants són estrangers.

Històries de superació

El repte del valencià Eric Polo és fer la Marató de Barcelona en menys de tres hores empenyent el cotxet amb el seu fill Joel. Fins ara havia fet curses més curtes, però està molt ben preparat físicament. En Joel és un nen de sis anys amb una discapacitat mental greu. Son pare és membre de l’Associació Valenciana d’Ajuda a la Paràlisi Cerebral (AVAPACE) i participa en aquestes curses populars amb una finalitat solidària, que passa per fer-ne copartícip el nen i demostrar que “Amb Joel sí que es pot”.

David León és un barceloní que va acabar la Marató de Nova York amb l’aorta seccionada. En una primera revisió de la lesió, a la mateixa carrera, no li van veure i per això va continuar corrent. Ara ja no pot córrer, però ha volgut participar en aquesta Marató de Barcelona muntant-hi un punt d’avituallament. Amb amics i familiars, reparteix taronges i beguda isotònica als corredors que passen per la Vila Olímpica.