L’ucraïnès Vitaliy Xumei era comandant d’un sistema de míssils antiaeris que va resultar greument ferit l’agost del 2022 a la invasió russa d’Ucraïna. Vitaly va perdre literalment part del crani i va ser sotmès a moltes cirurgies en diversos hospitals ucraïnesos i, tot i que la seva vida no corre perill, està en llit sense mobilitat ni parla. Fa vuit mesos va ser traslladat a l’Institut Guttman de Badalona gràcies, en bona part, a l’aportació econòmica del Xakhtar Donetsk, equip ucraïnès que juga contra el Barça la Champions League. Aprofitant la presència de l’equip a Barcelona, el capità de l’equip, Taras Stepanenko, i l’entrenador de porters, Andrey Pyatov, han visitat Vitaly Xumei a Badalona.

De fet, representants de l’equip visiten periòdicament els militars per avaluar el seu progrés. Yuriy Sviridov, director de desenvolupament estratègic del Xakhtar, va visitar Vitaly per última vegada a l’hospital a l’abril.

La recuperació lenta de Xumei a l’Institut Guttmann

A l’Institut Guttmann, els metges ja han aconseguit que Vitaliy Xumei hagi augmentat de pes i s’hagi normalitzat el seu estat general. Això sí, el soldat ucraïnès no parla i es comunica mitjançant expressions facials. Tota la recuperació a Badalona l’ha feta acompanyada del seu pare, Sergey Fedorovich. Les despeses del viatge i l’estança del pare també han estat a càrrec del Xakhtar Donetsk.

Ignasi Soriano, terapeuta rehabilitador de l’Institut Guttmann, explica quina ha estat l’evolució de Xumei: “La nostra primera tasca va ser assegurar-nos que Vitaly pogués seure en una cadira especial per crear condicions més adequades per a ell. Quan va ser possible, vam començar a dedicar-nos a altres teràpies: fisioteràpia, música, parla i neuropsicologia”. El que ve ara és centrar-se “a donar a Vitaly més oportunitats per respondre preguntes senzilles”.