El futbol basc és un dels més antics i dels que aglomera més història en el futbol estatal. Des del 1898, anys de la creació de l’Athletic, fins ara, els del País Basc han estat protagonistes en les lligues més importants d’Europa, però sobretot a Espanya. Des de Belauste fins a Pitxitxi o d’Unai Emeri fins a Xabi Alonso, tots han marcat història per als clubs del nord. I és que, la qualitat basca la marquen ara els germans Williams o Zubimendi, però des dels inicials del futbol estatal, els futbolistes bascos han deixat empremta entre els aficionats. Analitzem amb Roger Xuriach, coordinador de la Revista ‘Panenka’, la història del futbol basc.

La fúria espanyola de Belauste

El primer basc que va començar a fer història va ser José María Belauste. Va ser l’any 1920 i amb la primera selecció espanyola va disputar els Jocs Olímpics d’Anvers. Va jugar Espanya-Suècia, en què els espanyols anaven perdent, fins que Belauste, el migcampista basc, va veure una ocasió de gol i va dir: “La multitud a mi, jo me’ls emporto”. El jugador, que era un portent físic, va rematar a gol i es va endur dos jugadors suecs per davant. Des d’aquell partit i d’aquella actuació de José María Belauste, va néixer el mot de La fúria espanyola. Després d’aquell matx, Espanya s’enfrontava contra Itàlia i la premsa es referia al conjunt espanyol com “la fúria rossa” (la fúria vermella).

Rafael Moreno, el pitxitxi dels lleons

El primer premi al màxim golejador de la Lliga va ser per a un basc. Rafael Moreno, amb un físic semblant a Messi, poc més d’1,60 m d’altura, però amb una facilitat per crear ocasions de gol sorprenent, va rebre el premi al qual després es coneixeria, en el seu honor, com el pitxitxi de la Lliga. Va ser un gran jugador que va marcar una època que, malgrat això, va morir jove, als 29, a causa d’unes febres.

Per recordar així la història d’aquest jugador de l’Athletic Club, cada cop que un equip juga per primera vegada al camp de l’Athletic, el capità visitant li fa entrega d’un ram de flors al capità local com a homenatge a Rafael Moreno, Pitxitxi”.

Un llegat d’entrenadors inigualable

No només són els jugadors els que fan història, sinó que també hi ha entrenadors que han deixat un llarg camí de records. I és que, dels 100 entrenadors amb més partits en la història de la Primera Divisió, 36 són bascos.

Javier Irureta és el segon entrenador de la història de la Primera Divisió amb més partits a les banquetes. Javier Clemente va ser un mite a l’Athletic Club i, més recentment, Xabi Alonso està convertint-se en un dels entrenadors bascos amb més projecció de la història. A hores d’ara té molt coll avall aconseguir arrabassar-li la Bundeslliga al líder indiscutible, el Bayern de Múnic, amb el seu Bayer Leverkusen.

Els germans Williams

Els germans bascos han recreat la fúria de Belauste entre els lleons en guanyar l’Atlètic de Madrid per fer-se lloc en la final de la Copa del Rei del 2024. L’Athletic, segon equip amb més copes del Rei (23) de tot Espanya, després del Barça (31).