Johan Cruyff va morir als 68 anys víctima d’un càncer de pulmó el 24 de març de l’any 2016, una pèrdua que va colpejar fa cinc anys el món del futbol. Considerat un dels millors jugadors i entrenadors de la història i referent futbolístic i cultural lligat al Barça i a Catalunya, l’holandès manté la seva flama viva dels qui el recorden i a través de la Fundació Johan Cruyff, que continua molt activa a la ciutat.

Una vida lligada al Barça

Cruyff va arribar al Barça la temporada 1973/74, després d’haver triomfat a l’equip de la seva ciutat natal, l’Ajax d’Amsterdam. Aquell mateix any va aconseguir reflotar l’equip, que aleshores estava en una situació complicada, fins a aconseguir guanyar la Lliga aquell mateix any després de més d’una dècada sense fer-ho. Com a jugador va guanyar també la Copa del Rei del 1978.

La seva petjada, però, serà encara més recordada per les fites aconseguides com a entrenador de l’anomenat Dream Team. Va guanyar una Copa del Rei, tres Supercopes d’Espanya i quatre lligues. A Europa, va guanyar una Recopa, una Supercopa i la primera Copa d’Europa de la història del club, l’any 1992 a Wembley. A més dels premis, a Johan Cruyff se’l recordarà per la filosofia de joc que va implantar al club.

Els homenatges a Johan Cruyff

A can Barça, el tècnic holandès ha esdevingut una figura de culte. Des d’una estàtua davant el Camp Nou fins a portar el nom de l’estadi dels equips de futbol del Ciutat esportiva Joan Gamper, els homenatges a l’holandès, considerat pare de la filosofia del Barça actual, han estat i continuaran sent molts. També, la ciutat de Barcelona li va concedir la Medalla d’Or al Mèrit esportiu a títol pòstum.