La font de Canaletes va tornar a ser anit la víctima principal dels excessos en la celebració... Així és com ha quedat de moment, després que s'hagin retirat dos dels fanals malmesos. És un dels pocs rastres visibles d'una festa que en general va transcórrer amb normalitat, sense incidents greus. "L'endemà de la celebració, els comerços que han obert aquí, a la zona de Canaletes, ho han fet amb normalitat i no s'han trobat pràcticament destrosses. Un panorama diferent al que es produïa anys enrere i que els comerciants atribueixen a alguns canvis." ALEJANDRO FONTAL quiosquer "La veritat és que hi ha una presència policial molt forta, almenys és el que sembla. Estan tots els carrers molt vigilats, no et deixen passar amb cap tipus de material perillós, et controlen les bosses i tot. Sembla que la policia està fent un bon treball en aquest sentit." A més de les mesures de seguretat, les associacions de comerciants creuen que també les crides al civisme han funcionat per evitar bretolades, per exemple, contra els aparadors dels establiments. Tot i això, la celebració a Canaletes va acabar amb vuit detencions per delictes d'atemptat contra l'autoritat i desordres públics com llançament d'ampolles i objectes contudents. També es va detenir una altra persona als voltants del Camp Nou per un delicte de furt. El Servei d'Emergències Mèdiques va atendre una vintena de persones a la Rambla, totes amb problemes lleus.

Un cop l’àrbitre ha xiulat el final del partit, els aficionats del Barça s’han tornat a apropar a la font de Canaletes per celebrar el títol. Les samarretes blaugrana han inundat la part de dalt la Rambla i les bengales, petards i càntics -contra l’etern rival, lloant Messi, l’himne del Barça i demanant el “triplet” amb la final de la Champions- s’han allargat fins a altes hores de la matinada. Turistes i seguidors s’han reunit per celebrar la Copa després de fer-ho fa uns dies per la Lliga.

En aquesta celebració hi ha hagut més aficionats que diumenge passat, però tothom coincideix que la gran celebració serà el proper dissabte si el Barça aconsegueix guanyar la Lliga de Campions. El trànsit al carrer de Pelai i la plaça de Catalunya s’ha tallat per evitar aglomeracions i s’ha desplegat un fort dispositiu policial a la zona. Els Mossos d’Esquadra han acabat detenint cinc persones i la Guàrdia Urbana tres més per delictes d’atemptat contra agents de l’autoritat i desordres públics, bàsicament llançament d’ampolles i objectes contundents.

El Servei d’Emergències Mèdiques, per la seva banda, ha fet un total de 20 assistències, totes lleus, al voltant de la Rambla. La majoria per cops, marejos i alguna torçada de turmell.

Abans que la celebració es traslladés cap a Canaletes, els Mossos d’Esquadra han detingut un home pels voltants del Camp Nou a les 0.15 h, acusat de robar un mòbil.

Malgrat aquests aldarulls, al voltant de Canaletes no s’han repetit les destrosses que anys ençà provocaven les massives celebracions blaugrana. Els danys més importants els ha patit la font de Canaletes en si, on s’han trencat dos dels quatre fanals. Els serveis municipals els han hagut de retirar per evitar perills per als vianants i entre avui i demà els tornaran a instal·lar un cop reparats. La setmana passada, durant la celebració de la Lliga, es va trencar un dels quatre fanals, que ja havia estat reparat.

Els comerciants es feliciten perquè les celebracions a Canaletes ja no acabin amb aparadors trencats. “Valorem l’esforç que s’ha fet entre tots, el Barça i la mateixa gent, que ha agafat consciència i no troben bé les bretolades. Moltes vegades, els reforços de seguretat hi han de ser però el més important és la consicienciació de la gent”, diu el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca. I rebla: “Un clima d’harmonia i pacífic és molt millor quan celebres un acte del tipus que sigui, tenim altres àmbits per expressar les queixes o reivindicacions”.