Respectadors

Barcelona vol convertir-se en una ciutat lliure de violència en l’esport i de comportaments LGTBI-fòbics o racistes i, per aquesta raó, han posat en marxa la campanya “En aquest espai, RESPECTADORS i RESPECTADORES! Per una grada sense violència”.

Una campanya de sensibilització en el món de l’esport

L’objectiu de la campanya és conscienciar i donar eines per poder actuar davant qualsevol tipus de violència en l’àmbit esportiu. Concretament, s’ha posat en marxa un circuit per denunciar violències LGTBI-fòbiques o racistes en equipaments esportius i, en paral·lel, i dirigida al públic general, s’ha fet una campanya de conscienciació sobre el mateix tema.

L’acte de presentació s’ha dut a terme al Municipal del Feliu i Codina i ha comptat amb la participació del regidor d’Esports, David Escudé, el qual ha assegurat que “volem tenir equipaments i instal·lacions esportives més igualitàries, més inclusives i lliures de violències de qualsevol tipus”.

A més, de forma progressiva, aquesta campanya s’instal·larà en 50 camps de futbol de Barcelona i també s’anirà posant en marxa en tots els esports. L’Ajuntament ha posat en marxa el circuit pels equipaments esportius.

Què has de fer en cas de patir o presenciar aquest tipus de violència?

Amb el circuit pels equipaments esportius has de seguir una sèrie de passos, ja siguis un afectat o que ho has presenciat.

  • Has de demanar a un professional de la instal·lació que et posi en contacte amb el responsable o delegat d’aquest circuit.
  • L’equipament haurà d’iniciar una investigació interna i elaborar un informe.
  • Amb l’informe, la direcció de la instal·lació, l’Institut Barcelona Esports i/o el districte afectat decidiran quina resposta donar.
  • Depenent el cas, també es podrà denunciar el cas a l’Oficina per la No Discriminació
  • Aquesta oficina també pot proporcionar atenció psicosocial, acció socioeducativa, assessorament jurídic i mediació.

A més, totes les entitats i equipaments esportius tindran un pla formatiu sobre perspectiva intercultural en l’àmbit esportiu o diversitat de gènere i sexual en l’esport.

Altres mesures que entraran en vigor pròximament

Durant aquest mes de març, l’Ajuntament posarà en marxa dues eines més per equipaments esportius. La primera eina és el Protocol per a la prevenció, la detecció i l’acció contra violències sexuals envers persones adultes als equipaments esportius municipals que busca prevenir, detenir i com actuar per evitar situacions de violència sexual dintre de l’àmbit de l’esport i durant les pràctiques esportives als espais municipals. La segona eina és el díptic ‘Equipaments esportius amb perspectiva de gènere’ en què hauran consells i recomanacions per la igualtat en les instal·lacions.