El Jordi Sabaté pertany a la tercera generació d’una família de peixaters i té una parada àmplia al Mercat de Fort Pienc, on despatxa, sobretot, lluç de palangre, bruixa, rap i llenguado. Afirma que el sorprèn que els preus no s’hagin abaixat després de la temporada nadalenca, un fet que atribueix a la sobreexplotació pesquera: cada cop hi ha menys exemplars de la majoria d’espècies i els preus s’apugen, com les gambes fresques de mida gran, “la gent quan veu els preus s’espanta”, per això recomana el verat, un peix que es pesca en quantitats similars cada temporada i no minva. El que segur que no trobarem a la seva parada és panga, espècie que porta associada la presència del mercuri al seu nom i que  desprestigiaria la resta de gènere.

Hàbits saludables

El Jordi també reconeix que darrerament la gent cuina de forma més saludable i, per això, triomfa el peix per fer a la planxa o al forn, com l’orada, el llobarro o el salmó. En canvi, han baixat molt les vendes de peix petit per fregir com ara llucets, mollets i maires. La clientela també busca comoditat, per això filetegen i treuen espines a gairebé totes les comandes, inclosos el 80 % dels seitons.

El Jordi Sabaté no veu amb optimisme la seva professió i no creu que a la família hi hagi una quarta generació de peixaters. És una feina dura, han baixat molt el marges de benefici i no hi ha tant de gènere: el mar està passant factura a tanta sobreexplotació.

 

Pots escoltar aquí l’entrevista que li hem fet al peixater Jordi Sabaté: