Enguany set mercats de Barcelona celebren aniversaris de xifres rodones. La Boqueria fa 180 anys, el 19 de març del 1840 es va posar la primera pedra del Mercat de Sant Josep a la Rambla. El de la Unió, al Poblenou, en fa 130; el de Montserrat, a Nou Barris, 60, i el de la Guineueta, 55. Uns aniversaris que ens fan parar l’atenció en el model de mercat del segle XXI. 27 dels 38 mercats alimentaris estan ja renovats i n’hi ha cinc que s’estan remodelant per adaptar-se a les noves necessitats dels consumidors.
Les reformes que s’han fet els darrers anys als mercats de Barcelona han de continuar amb mesures complementàries, com ampliar l’horari, incorporar l’oferta de restauració i convertir la compra en una experiència. Els paradistes, per la seva banda, protesten per l’augment de les taxes en una època marcada per una disminució de les vendes. Parlem dels nous reptes que afronten aquests equipaments emblemàtics de la ciutat amb:
-
- Pere Xavier Sirvent, director de Projectes Estratègics de l’Institut de Mercats de Barcelona
- Jordi Portabella, exregidor i expresident de l’Institut Municipal de Mercats (2003-2008)
- Óscar Ubide, gerent de la Boqueria
- Maria Masclans, presidenta dels comerciants d’alimentació del Mercat de Sant Antoni
- Sergi Clemente, membre de la Junta de la FEGRAM