A Barcelona més de mil agents antirumors treballen cada dia per millorar la cohesió social en tots els àmbits: a la feina, en l’àmbit familiar o en un sopar amb amics. La finalitat és detectar alguns dels rumors que corren de boca a orella entorn de la immigració i combatre’ls.

Adriana Cabecerán és una d’aquestes especialistes: “Els rumors que més ens trobem són de manera directa en converses cara a cara. Llavors el que fem és parlar amb aquella persona i li fem preguntes perquè arribi almenys a dubtar del que està dient perquè no té fonament. ‘N’estàs segur? Com ho has sabut?’. Es parla des del respecte, però l’objectiu és que la persona es faci la pregunta, que s’encurioseixi per la realitat diversa en què vivim”.

Els estereotips més comuns que s’associen als immigrants, segons l’agent, són la delinqüència i la pobresa. Davant d’aquesta imatge, els agents proposen d’altres més positives: “És important buscar punts en comú i ressaltar els beneficis culturals, socials i econòmics que ens aporten i l’enriquiment que suposa viure i ser una societat diversa”.

Els resultats d’aquesta tasca social s’hauran de veure a llarg termini. De moment, la Xarxa BCN Antirumors ja té més de mil membres que fan acció al territori, comunicació i formació a nous adherits i ha tingut rèpliques en altres ciutats també fora de Catalunya.

Pots escoltar l’entrevista aquí: