Passejar-se pel Parc de Diagonal Mar és sempre una gran experiència. Ara ho és més encara a causa de la proliferació dels colors típics de la tardor.
En aquest parc de moment el canvi de color del fullatge s’insinua només una mica en el cas de les mèlies, i també pel que fa als plàtans que envolten l’estany, per bé que en aquests darrers en realitat afloren, en certa mesura, a causa de la sequera de l’estiu. Els colors del xiprer calb, “Taxodium distichum”, en canvi, són totalment verídics.
El xiprer calb, o dels pantans, és una de les tres úniques espècies de conífera que perden les fulles a l’hivern. És un arbre exòtic a Barcelona que requereix tenir les arrels submergides dins de l’aigua. És un arbre nadiu del sud-est dels Estats Units – de zones pantanoses del Mississipí i Florida que es caracteritza per la presència d’unes estructures anomenades pneumatòfors; una mena de bonys que s’emplacen a les arrels, per sobre la làmina d’aigua, i que serveixen per deixar passar l’aire des de l’exterior i evitar-ne, de pas, la putrefacció.
Aquest arbre és en realitat una conífera, un parent dels pins, els avets o els xiprers però té la peculiaritat de ser de fulla caduca. A Barcelona no sol assolir grans alçàries a diferència de l’Amèrica del Nord, on pot assolir els 50 metres i arribar a viure fins a mil anys.
A banda dels nombrosos exemplars de xiprer calb del Parc de Diagonal Mar, també podem trobar-ne al Parc de la Pegaso, als Jardins de Can Fabra, als Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer i, sobretot, al Parc de la Ciutadella. Els exemplars de la Ciutadella van ser plantats l’any 1933, tenen unes dimensions considerables i formen part del Catàleg d’arbres d’interès local de l’Ajuntament de Barcelona.
A continuació podeu recuperar la connexió de @btveltemps i @elmatidebcn de dijous 26 d’octubre, en directe des del Parc de Diagonal Mar:
Busquem colors de ‘tardor’ al Parc de Diagonal Mar https://t.co/WRPTeVIhFe
— btv el temps (@btveltemps) 26 de octubre de 2017