En Marc Bret és un fotògraf expert a capturar horitzons distants, que recentment va arribar a fotografiar el contorn dels Alps des dels Pirineus, concretament des del pic de Finestrelles (el Ripollès), des d’una distància de 443 km. Aquesta va ser, possiblement, la distància més gran immortalitzada mai per una càmera fotogràfica a tot el món.
Recentment, durant el cap de setmana del 3 i 4 de juny, el fotògraf va poder copsar el cap de Tossa des de la muntanya de Montjuïc. Aquest indret de la Selva Marítima correspon al punt de la Costa Brava més distant que es pot arribar a veure des de Barcelona. Més cap al nord ja no és possible visualitzar-ne el contorn, pel fet que el litoral fa una curvatura cap endins.
Aquest curiós albirament amb el sol naixent al darrere el cap de Tossa es produeix només dos cops a l’any: uns 16 dies abans i 16 dies després del solstici d’estiu.
Cap d’Or 2017 from imaginacció on Vimeo.
El fotògraf té grans coneixements de meteorologia, que l’ajuda a preveure amb un alt grau d’encert quin dia serà més idoni per als albiraments interessants. En el cas de les visualitzacions de la serra de Tramuntana des de Barcelona, per exemple, explica que convé que coincideixin un conjunt de factors atmosfèrics i de lluminositat determinats, cosa que es produeix tan sols uns quants cops al llarg de l’any.
Els albiraments de Mallorca des de la capital catalana són més probables a l’hivern, quan hi ha poca llum, sobretot a primera hora del dia. Els dies de vent de ponent -amb poca humitat i atmosfera nítida- solen ser especialment idonis.
A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Marc Bret a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm, amb més informació i curiositats sobre els albiraments distants i la fotografia de llunyania: