Ja fa alguns dies que el cel de la ciutat i de bona part del país ha deixat de ser blau i es mostra més marronós i enterbolit de l’habitual a causa de la presència de polsim del desert del Sàhara en suspensió. Precisament, aquest cap de setmana, ja s’han registrat concentracions relativament elevades pel que fa a partícules en suspensió (PM10).

Per què arriba la pols del desert fins a Catalunya?

Per tal que les partícules africanes arribin fins a Catalunya -o d’altres indrets del continent europeu- calen dos requisits. El primer, que prèviament -uns dies abans- s’hagin produït episodis de vent o tempestes de sorra al desert del Sàhara, perquè s’elevin grans quantitats de pols i de petites partícules de sorra. El pas de fronts o de pertorbacions afavoreix l’increment de la velocitat del vent en superfície. A banda, la presència d’aire fred en altura -i el context de pressions baixes- facilita l’ascens d’aquesta pols cap a les capes mitjanes i altes de la troposfera.

El segon element imprescindible és que, posteriorment, predominin vents del sud en altura perquè tota la càrrega de pols pugui viatjar cap a latituds superiors. En alguns casos la pols sahariana pot arribar fins al centre o el nord d’Europa. En cas que la presència de pols es combini amb precipitacions, aleshores es parla de pluja de fang.

La precipitació fa que les petites partícules de pols retornin cap a la superfície. La vida mitjana de les partícules de pols a l’atmosfera varia des d’unes poques hores en el cas de les de diàmetre superior a 10 micròmetres, fins a uns 10 dies en el cas de les més petites.

El Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC) i l’Aemet gestionen un centre operatiu de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM): el Barcelona Dust Forecast Center, on es duen a terme prediccions de pols atmosfèrica per al nord d’Àfrica, el Pròxim Orient i Europa.

Efectes sobre la salut

Les partícules més grans, de més de 10 micròmetres, no poden ser inhalades en respirar, però sí que poden causar irritacions a la pell o els ulls. Les més petites, les de diàmetre inferior a 10 micròmetres, són les que poden arribar amb facilitat a la nostra latitud. Aquests petits fragments de sorra poden quedar atrapats al nas i la boca i afectar també el tracte superior del sistema respiratori. S’associen amb trastorns respiratoris com l’asma, la pneumònia o la rinitis al·lèrgica, entre d’altres. Per això, com explica l’investigador de l’ISGlobal David Rojas, en situacions d’avís preventiu per partícules els que han d’anar més en compte són els que “ja pateixen una malaltia respiratòria o cardiovascular”.

 

Avís preventiu de contaminació a causa de les partícules

Dilluns, 23 d’abril, a mig matí, les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Qualitat de l’Aire (XVPCA) de la Generalitat ubicades a l’Eixample i al Poblenou superaven els 50 micrograms per metre cúbic (mitjana de 24 hores),  uns nivells qualificats com a dolents. Al migdia es va activar un avís preventiu de contaminació a Barcelona. 

Els models meteorològics mantenen la presència de pols en suspensió com a mínim fins dijous al nostre entorn.

Sense restriccions de trànsit

La contaminació per partícules (PM10) no activa les restriccions de trànsit que van entrar en vigor a la ciutat l’1 de desembre del 2017. Aquestes només s’aplicaran en casos d’episodis per contaminació per diòxid de nitrogen. Aquells vehicles més vells i contaminants, els que no disposin d’etiqueta ambiental, no podran circular a la zona de baixes emissions.

Comparteix a: