El bar biblioteca La Sal va néixer l’any 1977 gràcies a cinc dones,

 que van decidir obrir un bar biblioteca al Raval que fes de punt de trobada de les inquietuds feministes del final de la dictadura. “No volia ser simplement un bar o un lloc d’esbarjo, sinó un lloc de pensament i de trobada”, ha explicat la Mireia Bofill, una de les activistes de La Sal, en una entrevista al programa ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0fm. L’establiment va obrir a la cantonada dels carrers de la Riereta i Aurora, amb dues sales annexes al bar, que feien de biblioteca i de sala de reunions. “Un vespre a la setmana s’hi feien seminaris i activitats o cursos. Fins i tot hi va haver un centre d’assessorament per a dones que tenien problemes”, ha destacat Bofill.

El local es va convertir també en una editorial amb el mateix nom: La Sal. El primer que van editar va ser una agenda feminista, de caire anual, que recordava els moments feministes més destacats de l’any anterior. L’agenda es va fer “cada any fins a l’any 1990”, ha dit Bofill, i ben aviat s’hi van sumar projectes més ambiciosos. “Vam fer una col·lecció de clàssiques catalanes, des d’autores medievals fins a autores de començaments del segle XX.” Cada llibre incloïa una obra d’una escriptora catalana i un apartat d’anàlisi del text a càrrec d’alguna estudiosa o autora contemporània.

Bofill ha definit el feminisme com “una manera de viure i de relacionar-se amb altres dones i també amb la història”, i ha comparat l’època de La Sal amb l’actual: “Les ganes de fer projectes i coses noves que hi ha ara s’assemblen a les d’aquella època.”

Escolta l’entrevista sencera aquí: