Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF i associat al CTFC, ha parlat a ‘El matí de Barcelona’ d’aquesta campanya de participació ciutadana a través de les xarxes socials amb l’objectiu de recollir dades sobre l’afectació dels boscos per la processionària.

El projecte d’alerta forestal vol crear una comunitat de ciutadans que permeti ajudar a quantificar i identificar l’impacte de problemàtiques que, com aquesta, podrien anar a més a causa del canvi climàtic.

Què és la processionària?

La processionària (“Thaumetopoea pityocampa”) és un insecte -una papallona nocturna- que en la fase d’eruga menja fulles de pins, i en causa la defoliació, és a dir, pèrdua del fullatge. Quan es troba en grans densitats –en forma de plaga–  pot causar defoliacions importants dels arbres i implicar problemes a les pinedes afectades.

S’identifica amb facilitat per la presència de bosses de pèls sedosos que s’emplacen a les branques dels pins, i que s’acompanyen per àrees desproveïdes de fulles al seu entorn. Les bosses es veuen sobretot a la tardor, ja que és quan les erugues les construeixen per tal de resguardar-se del fred al seu interior, i menjar fulles (acícules) dels pins.

Les erugues, quan tenen una mida considerable, baixen al terra i formen processons. Això passa a la primavera, moment en el qual s’enterren i s’hi mantenen fins a finals d’estiu, que és quan surten en forma de papallona nocturna i ponen els ous, novament, a les fulles dels pins.

Les erugues són molt irritants per a persones i animals que hi entren en contacte.

La processionària és una espècie autòctona del país, però que és molt dependent de les condicions meteorològiques. Si la tardor i l’hivern són benignes, l’eruga pot desenvolupar el seu cicle molt més ràpidament i causar major afectació als arbres. Això és el que ha passat durant els darrers dos anys a Catalunya, un fet que ha implicat que actualment la superfície afectada per la processionària sigui molt notable en alguns sectors del país, sobretot cap al Prepirineu.

Què cal fer per col·laborar en aquesta campanya d’alerta forestal?

Es demana que els usuaris enviïn fotos de boscos afectats per la processionària, no dels insectes, ni de les corrues o bosses puntuals, sinó del conjunt dels arbres i del bosc afectat.

Les fotografies han d’estar referenciades, per això és important que les persones que hi participin activin el posicionament GPS del mòbil o la càmera, i que enviïn la foto quan la facin. Si això no és possible convé localitzar el punt des d’on s’ha fet la fotografia en un mapa i enviar-ne les coordenades en el cos del missatge.

Les imatges es poden penjar a les diferents xarxes socials: Twitter, Facebook, Flick o Instagram. És imprescindible incloure-hi els “hashtags” #AlertaForestal i #processionaria.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a Lluís Brotons a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: