Els treballadors del 112 de la Zona Franca i de Reus han començat aquest dissabte una vaga indefinida. Ja fa temps que reclamen millores laborals i una internalització d’un servei que, diuen, és precari. Tot i ser un servei essencial, lamenten estar subcontractats i critiquen que això fa que les seves condicions laborals siguin pitjors. Des de fa uns mesos l’empresa adjudicatària del servei és Ferrovial.

Els empleats reclamen un conveni propi que s’ajusti a la feina que fan i denuncien falta de personal. La seva tasca és atendre les trucades de la ciutadania que pateix una situació de risc i alertar els equips d’emergències. Actuar amb rapidesa, han destacat, és fonamental “per poder salvar vides” i, en ocasions, pateixen angoixa i problemes psicològics derivats de l’atenció de les trucades.

No la desconvocaran fins tenir un compromís

Si bé la voluntat dels vaguistes és finalitzar la vaga al més aviat possible, indiquen que la responsabilitat recau en el departament d’Interior i en el conseller que hi és al capdavant, Joan Ignasi Elena. “Malgrat haver-se compromès a abordar el conflicte, fins ara no s’ha dignat a asseure’s amb els representants dels treballadors”, han dit els membres del Comitè de Vaga, Santi Torrella i David Vilaplana, en roda de premsa.

Al servei d’emergències hi treballen unes 230 persones i la Generalitat ha decretat un 85 % de serveis mínims. Segons els empleats això fa que hi hagi entre quatre i sis persones menys per torn —d’unes 30 persones cadascun—. D’aquesta manera, mentre duri la protesta deixaran d’atendre un 20 % de les trucades.