El Flea Market ha tornat aquest cap de setmana a Barcelona. Concretament amb el nom d’El Gran Flea, que és la versió més àmplia del mercat de segona mà que s’organitzava al Raval mensualment fins que l’Ajuntament va ordenar tancar-lo “per les externalitats negatives i conflictes que afectaven els veïns”. El d’aquest diumenge, 31 de març, no té la negativa del consistori, ja que no es fa a l’espai públic. L’emplaçament és l’Estació del Nord i fonts del mercat asseguren que “tot està en ordre”.

El Gran Flea, de fet, ja es va fer en aquest punt de la ciutat al novembre i al maig de l’any passat, i preveuen fer-hi pròximament més edicions, començant per una quarta a finals de maig. Sobretot després que “molts socis” s’hagin quedat sense la cita mensual del Raval, segons han explicat a betevé Mark Dix, fundador d’El Flea Market. “Anem demanant disponibilitat a diversos emplaçaments. Hi ha molta demanda de veïns de Barcelona i de turistes”, ha assegurat.

Cancel·lació polèmica del mercat mensual del Raval

El mercat de segona mà va ser objecte de polèmica municipal a principis d’any quan el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, va dir que “a Barcelona, de mercats ambulants, els justos” dies després d’haver-ne anunciat el tancament definitiu. El consistori va prendre aquesta decisió per la degradació de l’espai públic. “Passin-hi un diumenge després del mercat i veuran en quin estat està“, va dir Batlle sobre la plaça de Blanquerna, el que va ser l’emplaçament habitual del mercat durant 13 anys.

Pros i contres del nou emplaçament

“Per a nosaltres és una pena no poder seguir amb la nostra activitat a la via pública, que considerem que és una feina social”, lamenta Mark Dix. Una idea que es complementa amb la d’alguns visitants, com és el cas d’una clienta habitual del Flea Market en diferents emplaçaments: “M’agrada més el de carrer. Sento que hi ha més energia de mercat, que al final és el que busquem quan hi vas al de segona mà: trobar tresors”. D’altra banda, els organitzadors recorden que “és molt més car”, pel fet d’haver d’assumir el lloguer d’un pavelló tan gran.

Per contra, Dix també hi veu alguns avantatges, com ara poder regular els accessos: “Podem controlar molt millor l’espai. Avui no fa el millor dia, aleshores, estem protegits. Podem posar música, barra i aquestes coses que no són possibles a la via pública”, declara.

‘Vintage’ i ‘Disseny’: les dues seccions d’El Gran Flea amb rècord de paradistes

El Gran Flea de diumenge està dividit en dues zones. A la primera, situada al vestíbul de l’estació, hi ha joves dissenyadors locals independents que exhibeixen les últimes creacions i productes. A la segona, a la sala principal de l’edifici, hi ha articles vintage, de segona mà i reciclats. En total s’hi han congregat 120 paradistes, una xifra rècord, i esperen més de 6.000 visitants al llarg de tot el dia. A més, també s’hi han programat activitats, punts gastronòmics, tallers i música en directe a càrrec de DJ de vinil com John Joe, Natia Lee, Johann Wald i Telexketch.

Espai de parades de dissenyadors locals, a l’Estació del Nord.

L’entrada anticipada val un euro i mig, mentre que a la porta, dos. L’horari és des de les 11 h del matí fins a les 19 h de la tarda.

Comparteix a: