La bodega Montferry reparteix aquest dijous 1.200 sotagots entre els seus clients com a regal d’agraïment i de comiat. Es tracta d’uns protectors de taula dissenyats per a l’artista ucraïnesa Katerina Ashche i que l’artista visual maltesa Alexia Medici ha inclòs en el seu projecte sobre la gentrificació sobre el barri de Sants. Hi ha cinc models de sotagots diferents i inclouen un element significatiu de l’establiment i un petit text històric que explica el seu significat.

Uns obsequis col·leccionables que evitaran l’oblit

La idea és que els clients habituals de la Montferry s’emportin a casa una mica de l’essència d’aquest local de restauració emblemàtic que tancarà portes el divendres 22 de juliol. I és que l’edifici on està situada s’enderrocarà per fer-hi pisos. L’establiment reobrirà en un altre emplaçament al carrer de Serra i Arola, a finals d’agost. En concret, la nova Montferry s’instal·larà al local del fins ara bar La Muntanyesa que va abaixar la persiana fa només uns dies per jubilació.

La Raquel i el Marc, els propietaris actuals de la Montferry es van posar en contacte amb l’Alexia Medici i li van explicar la història del local i el tancament imminent de la bodega. Aquesta artista visual està especialitzada en projectes d’història local i els tracta des d’una perspectiva arquitectònica. En aquest cas, ha explicat el procés de tancament i transició de la bodega santsenca.

Un projecte artístic per preservar la memòria col·lectiva de barri

Medici va pensar en l’artista Katerina Ashche per dissenyar els sotagots que ha acabat fent cinc propostes diferents. Els protectors de taula contenen cinc objectes que representen o estan a dins de la bodega. Un dels objectius del projecte és explicar la història de l’establiment i preservar la memòria col·lectiva i la seva essència.

Porta de fusta de baixada al soterrani de la bodega on es guardaven antigament el gel i el carbó
Els sotagots es poden col·leccionar i és com guardar quelcom que estem a punt de perdre
Alexia Medici, artista visual

“Els sotagots són típics d’un bar i alhora la seva funció esborra el seu contingut artístic, ja que amb l’aigua que cau a sobre s’acaba esborrant el seu dibuix. És un paral·lelisme amb els nostres records que a poc a poc es van oblidant i només queden les empremtes en la nostra memòria. A més, els sotagots es poden col·leccionar i és com guardar quelcom que estem a punt de perdre“, explica l’Alexia Medici.

Rellotge antic de la bodega que no s’atura mai que simbolitza el pas del temps

El projecte artístic explica també com la gentrificació afecta directament les persones i els sentiments de comunitat. El tancament de la Montferry no se centra només en enderrocar un edifici antic, sinó en el tancament d’un local que simbolitza un punt de trobada comunitari i que fa barri.