Quan falta una setmana per la vaga de neteja prevista per la Mercè, els sindicats asseguren que se senten enganyats i allunyen la possibilitat d’un acord. Des d’UGT mantenen l’aturada per denunciar l’incompliment de l’acord de l’abril, quan les empreses es van comprometre a pagar als treballadors els increments salarials pendents del 2021 i 2022.
L’escull, l’impagament dels increments de sou
Des d’UGT expliquen que la data límit per cobrar aquests retards era el juliol. Tres mesos després encara no els han cobrat i és per això que passen a l’acció amb la primera vaga de neteja en 40 anys. El portaveu d’UGT a la mesa de negociació, Ramon Cebrián Sans, denuncia que és el “primer cop que a Barcelona s’incompleix un acord així” i lamenta que “això aquí no havia passat mai, sempre es complia el que es pactava”. És per això que consideren que hi ha hagut un abans i un després. Cebrián augura un futur laboral complex i marcat per noves vagues. “Això serà periòdicament”, explica.
Per contra, des de l’Ajuntament de Barcelona es mostren esperançats a arribar a un acord. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha explicat que “confien en l’acord entre les empreses i els treballadors” i ha subratllat que “l’Ajuntament està posant tot de la seva part perquè l’acord sigui possible”.
Sense acord tampoc en els serveis mínims
Tampoc estan fructificant els acords respecte als serveis mínims, que els representants dels treballadors consideren abusius. “Ens proposen treballar a més punts que en un dia normal”, explica Cebrián, que subratlla que en la proposta sindical es planteja assegurar la neteja prop d’hospitals, centres educatius i centres geriàtrics.
Empreses i sindicats es podrien tornar a reunir la setmana vinent a una nova taula de conciliació convocada pel Departament d’Empresa i Treball. Si no hi ha cap acord serà aleshores la Generalitat la que decretarà els serveis mínims de la vaga de cinc dies convocada entre els dies 21 i 26 de setembre.