Aquests cartells de rebaixes han lluït avui sense excepció a totes les botigues de Barcelona. Han començat oficialment les rebaixes i això s'ha notat tant al carrer com a l'interior dels comerços. Amb descomptes de fins al 70%, els botiguers esperen incrementar les vendes en un 2% respecte a l'any passat. També als eixos de barri, avui ha estat un dia de moviment a les botigues. Això sí, la majoria ha comprat sense perdre el seny i alguns amb intenció de retornar algun regal de Nadal. Una campanya que els comerciants afronten amb optimisme i amb ganes de deixar enrere les polèmiques generades per la suspensió temporal de la llei catalana de comerç. Esperen que, aviat, el Tribunal Constitucional aixequi la suspensió per evitar confusió als consumidors. ANTONI FUREST, president de Gremi de Comerç tèxtil "El 95% del comerç català no té marge suficient per estar tot l'any de rebaixes o de rebaixes encobertes. El taulell de joc del comerç català esta canviant produït per temes polítics." Les rebaixes no s'acabaran oficialment fins al 6 de març. Dos mesos en què el comerç de la ciutat espera fregar els 825 milions d'euros de facturació.

Tot i que hi ha molts botiguers que fa uns dies van penjar el cartell de rebaixes, és el 7 de gener quan a Catalunya es dóna el tret de sortida oficial de la campanya. La mitjana de despesa per persona serà d’entre 90 i 100 euros, una mica més que en edicions anteriors, motiu pel qual els comerciants veuen aquest període amb més optimisme. De fet, esperen que les vendes s’incrementin entre un 2 i un 3% i que la facturació total assoleixi els 825 milions d’euros.

Com és habitual durant aquesta època, el sector del tèxtil i el calçat són els que acaparen bona part de les vendes. També els electrodomèstics i els articles de l’equipament de la llar són els principals objectius dels compradors.

Unes rebaixes amb inicis desiguals

La polèmica aquests dies s’ha centrat en els descomptes que algunes botigues, sobretot centres comercials, apliquen des del dia 2 de gener emparant-se en la llei espanyola, que permet fer rebaixes en qualsevol moment de l’any. El sector ha denunciat que alguns comerciants s’han vist obligats a avançar-les als dies previs de Reis perquè altres comerciants ho havien fet. Aquest fet no es creu que necessàriament signifiqui que es consumirà més, sinó abans, i abans també deixarà de fer-se ús de la targeta de crèdit.

Des de la Confederació del Comerç de Catalunya recomanen als consumidors que vagin a fer les compres als establiments de confiança per aconseguir el millor producte. L’entitat també alerta que en determinats establiments “s’amaguen productes importats d’un preu ínfim” i que a través d’alguns “outlets”, “s’ofereixen a un preu més elevat i això pot dur a l’engany”. Segons el secretari general de la Confecom, Miquel Àngel Fraile, s’espera que el període de rebaixes sigui com els darrers anys i suposi entre el 25 i el 30% de les vendes totals de l’any. Els descomptes es podrien allargar fins al 6 de març, data oficial a Catalunya de finalització de les rebaixes.