De les fórmules subtils, com les etiquetes de descomptes i promocions especials, als cartells directes que ja no eviten la paraula "rebaixa". La impugnació de la llei catalana dels horaris comercials ha dibuixat un escenari inèdit al comerç de casa nostra i avui, aproximadament el 50% dels establiments del centre de Barcelona han optat per iniciar el període de rebaixes, cinc dies abans del calendari oficial català. En definitiva un pastís de molts colors que, segons hem pogut comprovar desconcerta molts dels compradors que ja no tenen clar on ni quan buscar els descomptes. "Que ho facin tots o cap no? he anat mirant els que tenien les rebaixes i els que no perquè no estan els temps per gastar més del compte Ja està bé que ho facin, però uns sí i els altres no?" El desconcert no ha estat patrimoni exclusiu dels compradors. "No sabiem què fer però com que els del costat han posat rebaixes, nosaltres també." Des de la Confederació de Comerç s'ha insistit a seguir la normativa catalana, però sent conscients que les excepcions cada cop són més nombroses. MIQUEL ÀNGEL FRAILE, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya "El calendari de rebaixes s'ha de mantenir i prefeririem que tothom s'acollis a la normativa catalana perquè és una normativa pròpia nostra que és per l'interès general de tot el sector comercial i especialment de tots els consumidors. Però no podem evitar que si algú s'avança legalment no se li pot dir res i per tant és una situació una mica extraordinaria." decles clients: "els descomptes animen les compres, ja va bé." I si no n'hi ha prou amb la data d'inici per sacsejar el fins ara estàtic calendari de rebaixes, hi ha qui també vol provar de fer-ho per la cua, allargant els descomptes fins al 6 de març.

Qui ha passejat aquest divendres per l’avinguda del Portal de l’Àngel, probablement s’ha preguntat si som en època de rebaixes o no. Molts establiments, per exemple Cortefiel, les han iniciat. En canvi, altres grans marques, com Zara, no. Aquesta situació, repetida en dates anteriors per una altra qüestió, l’obertura en dies festius, ha generat un cop més confusió entre els clients. Però no només a ells. Molts botiguers, de fet, dubtaven a primera hora si començar la temporada de descomptes o fer cas a la Confederació de Comerç de Catalunya, que ja va alertar que això podria passar, i que no estava a les seves mans resoldre-ho. El president, Miquel Àngel Fraile, ha reclamat, però, unitat al sector i que es mantingui l’inici de la campanya com s’ha fet sempre, l’endemà de Reis.

El motiu que moltes botigues puguin penjar ja aquest divendres els cartells de rebaixes als aparadors és que la llei catalana d’horaris comercials està temporalment suspesa, després que el Govern espanyol hi presentés un recurs d’inconstitucionalitat en contra, que va deixar per tant sense efecte la normativa d’aquí, que marca l’inici dels descomptes el dia 7 de gener. Alguns establiments s’han agafat, doncs, a la llei espanyola, que és més flexible en el calendari. En tot cas, la Fundació Barcelona Comerç ha recomanat esperar al dia 7 per iniciar les rebaixes.

“Jo al matí no ho tenia clar”, ha reconegut Toni Casas, propietari de la sabateria Casas, qui, no obstant, ho havia deixat tot preparat per si donava el tret de sortida a les rebaixes. Quan s’ha adonat que altres establiments les iniciaven, se li han esvaït els dubtes: “ens hi hem vist obligats, si no la gent no ens entrarà [a la botiga]”, ha admès. Casas no creu, però, que la situació viscuda avui sigui la més idònia i respecta que eixos comercials com Sants-les Corts o Creu Coberta hagin recomanat esperar-se al dia 7 per “anar tots a una”.

Precisament, als 20 eixos comercials de barri, l’avançament de les rebaixes ha estat més minoritari i puntual. La majoria de botiguers prefereixen mantenir el calendari català i consideren que adelantar els descomptes “només afavoreix les grans marques”. Hi ha hagut clients que, lògicament, han agraït molt trobar-se amb descomptes quan encara falten uns dies per Reis. No cal dir que ho han aprofitat.