Raval km0 arriba a la quarta edició. La iniciativa, promoguda per la Fundació Tot Raval i Impulsem, genera oportunitats per a persones del barri en situació d’atur. Participen produint els arcs de llum que guarniran diversos carrers, espais i equipaments del Raval durant la campanya de Nadal i també serigrafien bosses de roba que els comerciants repartiran entre el veïnat i visitants. Les bosses reprodueixen els arcs nous que s’han fet amb les siluetes d’avis del barri que apareixen acompanyats dels seus nets.

Raval km0 ha permès formar en aquesta quarta edició 18 persones a l’atur, algunes de les quals han estat contractades per elaborar 50 arcs lumínics i serigrafiar 4.000 bosses de roba.

En Juan Palma és un d’aquests veïns. Prové del disseny gràfic i ha vist en aquest programa una nova oportunitat laboral. “Estic intentant muntar una petita botiga per vendre samarretes elaborades de manera artesanal i aquesta formació que he rebut em servirà de molta ajuda”.

Raval km0, formació i oportunitats laborals

Raval km0 és un projecte comunitari a través del qual persones a l’atur del barri reben formació en serigrafia, disseny i muntatge d’il·luminació. La Nazia va fer l’any passat la formació en serigrafia i aquest any la fa en il·luminació. Està il·lusionada perquè tothom podrà veure el seu treball. “N’estic orgullosa, ja que quan la gent vegi aquests llums els podré dir: els he fet jo”.

L’èxit, el treball en xarxa

Raval km0 va néixer fa quatre anys per fomentar la dinamització comercial i social del Raval a través de diferents propostes, totes orientades a treballar de manera comunitària. La Vanessa Cayuela, coordinadora de programes d’Impulsem, assegura: “Amb aquest projecte aconseguim la implicació de molts sectors del barri. Fem que els veïns es coneguin i alhora donem oportunitats de formació i feina a altres veïns en atur”.

Avis i nets il·luminaran enguany el Raval

Els nous arcs, que s’estan acabant de crear, se sumaran als més de 70 que hi ha d’edicions anteriors. Tots els arcs il·luminaran més d’una vintena de carrers del barri.

El disseny dels llums enguany ha estat a càrrec dels dissenyadors Curro Claret i Maria Güell. El fotògraf Jordi Puig ha fet més d’un centenar de retrats d’avis, néts i famílies del Raval com a punt de partida per fer els arcs lumínics.

Qui vulgui veure aquests llums encesos o aconseguir una de les bosses serigrafiades haurà d’esperar fins al dissabte 24 de novembre, data prevista per a l’encesa oficial dels llums de Nadal al Raval.