Turista "Ho entenc perfectament perquè jo sóc egípcia i visc a Berlín, i allà hi ha molts turistes. A vegades molesten, però ells aporten diners a la ciutat, costums i menjars diferents... És bo barrejar cultures." ANGELS DONCOS, encarregada botiga "També veig que, és clar, en venir aquest turisme que poden pagar molt més que els d'aquí, hi ha gent que ha de marxar fora. Però comercialment ens va molt bé que vinguin, perquè ens donen 'vidilla' sobretot a Setmana Santa o Nadal." FABIO GERONAZZO, comerciant "Es una relación de amor-odio porque nos dan de comer, pero todos nos quejamos de la calidad de los turistas. Encima de la cantidad, la calidad es que a veces son muy maleducados." CARME ROMERO, florista "Sobretot el turisme de pocs dies, de cap de setmana, no només no els interessem comercialment sinó que no els interessem en res perquè no som part de l'atracció turística. Has de posar tot el dia la parada amb cartells de no tocar, 'don't touch'... Esgota."
“Ho entenc perfectament”. Així respon una jove turista egípcia que viu habitualment a Berlín en veure com un miler de barcelonins es manifesten per la Rambla contra l’especulació urbanística i el turisme massiu. Explica que la gentrificació també es viu a la capital alemanya, però subratlla que, aquí i allà, els turistes aporten moltes coses a la ciutat, no només diners sinó també un intercanvi cultural que val la pena preservar.
Els comerciants de la Rambla també han vist avui com un miler de veïns es reapropiava simbòlicament de la Rambla, davant la multitud de turistes que habitualment se la fan seva. Els botiguers són conscients del problema que genera als veïns aquest turisme que “paga molt més que els d’aquí” i fa que molta gent hagi de marxar del barri perquè no pot pagar-se el lloguer, però “comercialment ens va molt bé que vinguin, perquè ens donen vida sobretot a Setmana Santa o Nadal”, confessa Àngels Doncos, encarregada d’una botiga a la Rambla.
Un altre comerciant, Fabio Geronazzo, explica que la relació entre botiguers i turistes és “d’amor-odi, perquè ens donen de menjar, però tots ens queixem de la qualitat dels turistes”. Geronazzo es queixa que n’hi ha de molt maleducats, que compren poc i no respecten res. “Has de posar tot el dia la parada amb cartells de no tocar, ‘don’t touch”… Esgota”, diu Carme Romero, florista de la Rambla per qui “el turisme de pocs dies, de cap de setmana, no només no els interessem comercialment sinó que no els interessem en res perquè no som part de l’atracció turística”.
Entre respecte i solidaritat han sentit, doncs, els comerciants de la Rambla quan avui han vist que els veïns triaven aquest passeig tan emblemàtic per manifestar-se contra la massificació turística. La marxa reivindicativa només ha arribat a generar un cert malestar entre els paradistes del Mercat de la Boqueria, que han vist com alguns manifestants intentaven reapropiar-se simbòlicament del mercat, on fa anys que cada dia hi ha més turistes comprant sucs que no pas veïns comprant fruita. Els paradistes argumenten que dissabte és precisament un dia important de compres i que la protesta les ha pogut dificultar. A la Rambla, cadascú mira d’esprémer el negoci com pot.