La mobilització de la pagesia d’arreu de Catalunya ja va començar dijous, quan centenars de tractors van sortir de les terres de l’Ebre, la plana de Lleida, la Catalunya Central, el camp de Tarragona i també de les comarques de Girona per arribar a Barcelona aquest dissabte. A la marxa també s’hi han afegit els professionals agraris de l’àrea metropolitana.

Des del sindicat Unió de Pagesos (UP) han organitzat una concentració que ha aconseguit reunir a la ciutat 3.000 professionals agraris, 575 tractors i 30 autocars, a l’avinguda de la Reina Maria Cristina per demanar més reconeixement pel sector. Unió de Pagesos també reclama que des del govern català se’ls tingui en compte com a sindicat majoritari de pagesos.

En aquest sentit, el coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, ha estat clar a l’hora de manifestar que “volem seguir sent pagesos”. Un dels principals problemes amb què es troba la pagesia és la guerra de preus: la diferència, quan n’hi ha, entre el que els costa produir i el que els paguen les distribuïdores alimentàries pels seus productes. Així, Caball ha estat contundent: “Si no quadrem les grans cadenes de distribució, el país hi perdrà perquè la ciutadania hi perd, però nosaltres també hi perdrem perquè haurem d’acabar plegant“.

Segons ha denunciat el coordinador nacional d’UP, “tres grans cadenes controlen el 50% de la producció agroalimentària del país”. No és l’única demanda econòmica, perquè el sindicat recorda que estan patint una davallada constant de la renda agrària des del 2001, “que ja se situa en el 39 %”. Els pagesos també reivindiquen que el govern estatal “ha disminuït un 74 % l’aportació que feia al Programa de desenvolupament rural de Catalunya”. Els pagesos també reclamen que es protegeixi la fauna salvatge i s’acabin, diuen, les “arbitrarietats” urbanístiques que no autoritzen diverses construccions i instal·lacions per dur a terme la seva feina.

Un pagès, una reivindicació

D’entre els 3.000 pagesos que aquest dissabte s’han trobat a Barcelona, hi podien haver-hi perfectament 3.000 reivindicacions diferents. Algunes d’elles, però, sí que les hem recollit. En Xavier Salle és un pagès del Pirineu lleidatà, i ha explicat que “els que som de muntanya, veiem com se’ns retalla la zona de muntanya -per al conreu- i ens criminalitzen“. Destaca que se’ls acusa “d’envair espais naturals, quan som un sector centenari”.

Garantir el relleu en aquest món, és també apostar perquè les noves generacions puguin rellevar les anteriors. És la principal demanda de l’Anna Marsal, que lamenta que “quan un jove s’incorpora -a la pagesia- necessita ajuts públics en el moment que comença, que t’arribi l’ajut al cap de dos anys, que tu ja portes fent una despesa, no té sentit“. En aquest món, majoritàriament protagonitzat pels homes, ens hem trobat amb la única dona que ha conduït un tractor fins a Barcelona, la Susi Cava. Ha arribat des de Lleida, i ha confessat que s’ha “emocionat en entrar a la ciutat”. Moment en què també ha aprofitat per reivindicar que “cal alguna ajuda més per a la incorporació de la dona pagesa“.