5 consells estalviar llum

El preu de la llum i l’electricitat augmenta dia a dia i es desconeix quan tocarà sostre. El mateix passa amb el gas, que també s’ha encarit. Aquest increment de la factura de la llum i el gas no només afecta l’economia de les famílies, també hi ha un altre sector que en rep les conseqüències: la indústria. Algunes veus ja alerten dels efectes que pot tenir la pujada dels costos energètics en la situació financera de les empreses que, de fet, pot acabar repercutint de nou en els clients i consumidors a partir del 2022.

El consum de gas a la indústria ja ha baixat un 8 % i l’electricitat, un 1,7 %

El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya adverteix que un 60 % del consum de gas natural es fa a la indústria i aquest mes d’octubre ja s’ha notat una reducció de la demanda del 8 % i d’un 1,7 % de l’electricitat. Això fa pensar, segons aquest organisme, que “la reducció de l’activitat industrial s’està generalitzant”.

La portaveu de la Comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Laura Garcia, explica que les indústries han començat a reduir la producció, perquè “és molt difícil oferir productes a preus competitius amb el cost que té ara l’energia”. Garcia adverteix que si no es prenen mesures, les empreses es veuran obligades a incrementar preus al gener, una alerta que també fan des de Foment del Treball. La vicepresidenta d’aquesta entitat, Virginia Guinda, afegeix que l’augment de la factura energètica ja “està endarrerint la recuperació econòmica”.

Mesures urgents “per evitar una crisi industrial i una inflació desbocada”

Les mesures del Govern espanyol s’han centrat a pal·liar l’impacte de l’escalada del preu de l’electricitat en les llars, però el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya reclama a l’executiu central mesures urgents “per evitar una crisi industrial i una inflació desbocada”. Plantegen iniciatives com rebaixar la fiscalitat dels hidrocarburs, reduir els càrrecs sobre les emissions de CO2, agilitzar els tràmits per afavorir l’autoconsum o aprovar una línia de crèdits ICO per garantir la liquiditat de les empreses.

Foment del Treball també augura uns mesos d’hivern dolents per a la indústria i exigeix al Govern que actuï ràpidament i rebaixi l’IVA de l’energia, com ja han fet altres països europeus. Només d’aquesta manera, explica Virginia Guinda, les empreses podrien compensar l’increment dels preus del gas i l’electricitat.