Pujada preu llum

El preu de la llum no deixa de batre rècords històrics. Aquest dijous, ha arribat a un import màxim de 319,03 euros per MWh, entre les 20 i les 21 h. L’import mitjà serà de 288,53 euros per MWh i la franja més econòmica ha estat entre les 4 i les 5 h, quan el MWh ha rondat els 250 euros. Així ho indiquen les últimes dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia.

La xifra d’aquest dijous, 7 d’octubre, suposa un increment del 51,9 % respecte al preu del mateix dia de la setmana passada (189,83 euros). Així mateix, multiplica per més de cinc l’import assolit el mateix dia de l’any passat, que era de 43,02 euros.

endoll apagat llum electricitat

Factors que fan pujar constantment el preu de la llum

L’encariment constant de la factura de la llum està provocat bàsicament per dos factors: la pujada de l’import que paguen les empreses a Europa per emetre CO2, que ha crescut fins al 100 % en els últims mesos, i d’altra banda l’augment del preu del gas al mercat internacional.

Crida a una apagada elèctrica massiva

Diversos partits polítics i entitats han convocat una “apagada elèctrica massiva” i una “cassolada” contra l’augment continuat del preu de la llum i la tarifa elèctrica. Sota el lema “Desconnecta de les elèctriques”, demanen a la ciutadania fer una apagada general aquest divendres, 8 d’octubre, de 22 a 22.30 h.