La FECASARM proposa que s’utilitzi l’aplicació Liberty Pass perquè l’accés als locals d’oci nocturn es faci amb seguretat. L’entitat assenyala que amb aquesta aplicació es garanteix que l’usuari té la pauta de vacunació completa, s’ha fet un test d’antígens o ha passat la malaltia els últims sis mesos. La FECASARM insisteix que aquestes dades sempre es mantenen en l’anonimat, perquè l’aplicació només mostra un codi QR de color verd al control d’accés.

El secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, ha assenyalat que l’aplicació Liberty Pass és la que s’ajusta al que exigeix el Tribunal Suprem, perquè el certificat de la covid de l’Administració només el pot llegir una autoritat sanitària o una autoritat fronterera. La proposta l’han treballat conjuntament amb la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) amb la col·laboració de la PIMEC.

Boadas explica que amb aquesta aplicació no s’emmagatzemen dades personals de l’usuari, perquè es guarden a diferents punts sense la informació completa. Però aclareix que es pot transmetre igualment la informació a l’autoritat sanitària, en cas que es detecti un contagi aquella nit i s’hagi de fer un rastreig de contactes dels usuaris del local.

Reconeixement facial per evitar falsificacions

Boadas ha assenyalat que l’aplicació Liberty Pass ha estat desenvolupada per persones de Catalunya i d’Alemanya. Remarca que durant el registre l’usuari es fa un “selfie” per “evitar falsificacions o suplantacions d’identitat a la porta del local”. Boadas afegeix que l’aplicació també serveix per a persones de fora de la Unió Europea o que estiguin fora del sistema de salut.

Boadas ha fet aquestes declaracions aquest dimecres, després de la reunió que ha mantingut amb altres representants de l’oci nocturn, el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i diversos responsables de l’Ajuntament. A aquesta reunió Boadas ha demanat al consistori el suport per reobrir la totalitat de l’oci nocturn i per tenir un protocol, com l’aplicació Liberty Pass, que permeti fer-ho amb el màxim de garanties.

Els locals només podran absorbir un 50 % de l’oci nocturn “il·legal”

Bodas ha assenyalat que quan es produeixi la reobertura total de l’oci nocturn, els locals només podran absorbir un 50 % de l’oferta que s’ha generat amb “els botellots i les festes privades il·legals”. En aquest sentit ha explicat que abans de la pandèmia ja existien aquestes pràctiques, però només representaven un 15 o un 20 % del conjunt de l’oferta. Tot i així, Boadas confia que aquest marge es vagi reduint amb el treball conjunt de les administracions i les patronals.