En Jim fa anys que viu a Barcelona i és traductor i professor d'anglès. Des de fa un temps ha decidit dedicar unes hores a la setmana a traduir documents a l'anglès a persones sense recursos. En poc temps li han arribat centenars de peticions d'aturats per traduir els seus currículums a l'anglès. Per ell, destinar temps als qui ho necessiten hauria de ser quasi una obligació per als qui tenen sort de tenir feina. JIM MC LAUGHLIN traductor i professor d'anglès "Yo creo que es algo fundamental hoy en dia, porque todo el mundo sabe que estamos en una situación difícil para todo el mundo, y hay que aportar algo". En el cas de Psicòlegs Integradors, no fan visites gratuïtes, però sí a un preu molt més reduït de l'habitual per a persones que no tenen recursos. No ho fan de franc, perquè han comprovat que per aquest tipus de servei és millor que el pacient pagui alguna cosa. CRISTINA SUCH Psicòlegs Integradors "Per poder millorar has de fer un canvi i aquest canvi a vegades doncs va en distorsió al que tu penses normalment. Clar, és molt més fàcil que si tu no has pagat res, si tu no has invertit res fins aquell moment que t'aixequis i te'n vagi, que sol pasar que no si aportes una inversió prèvia". VÍCTOR LLOPIS Advocats 3.0 "Destinem el 0,7 per cent de la nostra facturació a una donació anual en una fundació, i per una altra part doncs donem assessorament jurídic a aquella assessorament puntual que pugui requerir aquestes entitats doncs de forma desinteressada, ja sigui a nivell fiscal, a nivell societari o qualsevol altra necessitat". A Advocats 3.0 ja des del principi van decidir assessorar desinteressadament ONG, ho fan mitjançant una borsa d'hores gratuïtes per aclarir i ajudar en qualsevol dubte legal que tinguin. Tot aquests són perfils que, més enllà d'ajustar preus a causa de la crisi han decidit donar part del seu temps professional a ajudar els qui més ho necessiten.

Que les empreses destinin part dels beneficis a programes solidaris o ONG no és cap novetat. Sí que ho és, en canvi, que professionals destinin part de la seva jornada laboral a aturats o persones sense recursos. Aquest fenomen ha proliferat des que va començar la crisi, l’any 2008.

Es tracta de posar a l’abast d’aquells que més ho necessiten serveis i recursos als quals molts, ara, no poden accedir per falta de diners. És el cas, per exemple, de l’empresa 3.0 Advocats, que assessora desinteressadament ONG mitjançant una borsa d’hores gratuïtes per aclarir i ajudar en qualsevol dubte legal. També de Psicòlegs Integradors, que ofereix visites a 15 euros a gent sense recursos. O de Nativos.org, un grup de traductors i professors d’anglès que tradueixen documents a l’anglès gratuïtament també a persones que no tenen prou diners per pagar aquest servei.