Els millors panettones artesans de l’estat del 2024 es fan a Barcelona. La pastisseria Madeleine by Ferrieres, al carrer de Llull, 145, s’ha endut el premi en la categoria de xocolata i la pastisseria Canal, amb botigues al carrer de Muntaner, 566 i a Calvet, 15, ha guanyat el premi a millor panettone artesà de l’estat en la categoria de tradicional. Els premis s’han lliurat durant la segona jornada del Gastronomic Forum Barcelona, al recinte firal de Montjuïc.

Pastisseria parisenca amb ànima barcelonina

Felipe de Santa Cruz, mestre pastisser de Madeleine by Ferrieres, s’ha mostrat sorprès quan han pronunciat el seu nom: “No m’ho esperava”, ha dit. En el moment de rebre el guardó ha volgut mencionar el nom d’Eric Ortuño, mestre pastisser de L’Atelier: “Amb ell vaig començar la carrera per elaborar panettones i aquest premi també és per a ell”.

D’origen argentí, Felipe de Santa Cruz fa dos anys que està al capdavant de l’obrador de Madeleine by Ferrieres, una pastisseria parisenca amb seu al Poblenou. Del seu panettone destaca que és cent per cent natural, amb més de 30 hores de fermentació i ingredients de primera qualitat. Quan s’ha acabat la cerimònia s’ha acostat a felicitar-lo Rafael Aguilera, de Cal Jan, pastisseria de Torredembarra que va aconseguir el premi l’any 2021. Aguilera l’ha advertit que ja es pot preparar perquè haurà de coure molts panettones cada dia. Felipe de Santa Cruz ha explicat que van començar a fer panettones l’any passat i que el comercialitzaran al mateix preu que fins ara, 38 €.

De reis del croissant de mantega a reis del panettone tradicional

A la pastisseria Canal saben molt bé la feinada que es gira quan es guanya un premi com el que acaben de rebre. Van ser millor croissant artesà de mantega els anys 2016, 2019 i 2022 i aquest 2024 s’estrenen amb el premi al millor panettone artesà en la categoria de tradicional. Toni Vera no ha pogut recollir el premi justament perquè estava impartint un curs de panettone. Marc Muñoz ha rebut el guardó i ha trucat a Vera, que ha ironitzat dient: “Ja estic traient rendibilitat al premi”. Muñoz ha explicat que a Toni Vera “l’apassiona el panettone” i que a còpia de molt esforç han trobat aquells elements que els han permès “superar l’excel·lència que, segurament, tenen tots els que s’han presentat aquest any”.

El premi, organitzat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona amb el suport de l’Escola de Pastisseria del Gremi, s’ha lliurat en la segona de les tres jornades del Gastronomic Forum Barcelona. S’hi han presentat una setantena de participants. L’última edició hi va haver un únic guanyador en les dues categories. Lluís Costa (Vallflorida Xocolaters) va convertir-se en el primer pastisser en la història del concurs a aconseguir els dos títols.

Comparteix a: